the vessel

8 + 1 Πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για την Νέα Υόρκη

Αναμφισβήτητα όλοι γνωρίζουν την «πόλη που δεν κοιμάται ποτέ», το Μεγάλο Μήλο ή όπως αλλιώς αποκαλούν την Νέα Υόρκη. Όσα όμως μπορεί να έχετε δει στις ταινίες, όσες γειτονιές, μαγαζιά, λεωφόρους και πάρκα νομίζετε ότι έχετε μάθει από το Χόλυγουντ, σίγουρα δεν είναι αρκετά! Μια τόσο μεταβαλλόμενη και έντονη πόλη, όπου πολλοί την χαρακτηρίζουν και ως το κέντρο της γης. Υπάρχουν πολλά facts που θα σας κάνουν να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα σε αυτήν από ό, τι νομίζετε. Παρακάτω θα παρουσιάσουμε κάποιες πληροφορίες που λίγοι γνωρίζουν για την πόλη.

Το Μεγάλο Μήλο

Ένα από τα πιο γνωστά ψευδώνυμα της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το «Μεγάλο Μήλο» αναφερόταν στα βραβεία που απονέμονται σε αγώνες ιπποδρομιών στη δεκαετία του 1920. Δεδομένου ότι ο όρος σήμαινε το απόλυτο και καλύτερο βραβείο, πολλοί μουσικοί και δημοσιογράφοι άρχιζαν να χαρακτηρίζουν τη Νέα Υόρκη με αυτό το όνομα.

Λέγεται επίσης ότι το 1971 μετά από μία αρνητική αναφορά στην πόλη από μία γνωστή εφημερίδα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση του τουρισμού. Το τουριστικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να εγκρίνουν το ψευδώνυμο «Μεγάλο Μήλο» ως το επίσημο ψευδώνυμο της πόλης. Κάποια ακόμα από τα κύρια ψευδώνυμα της Νέας Υόρκης είναι το Empire City, η Πόλη των Ονείρων (City of Dreams) και η «Πόλη που δεν κοιμάται ποτέ».

Το Άγαλμα της Ελευθερίας ήταν δώρο από την Γαλλία

Το Άγαλμα της Ελευθερίας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της Αμερικής. Γνωρίζατε όμως ότι ήταν δώρο από την Γαλλία; Οι Γάλλοι γλύπτες Bartholdi και Eiffel έχτισαν την Lady Liberty για να γιορτάσουν την φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας.

Πέρα όμως από την γεφύρωση των σχέσεων των δύο χωρών, ήταν και ένα δώρο για την εκατονταετή γιορτή της Αμερικής το 1886. Το 1885 λοιπόν, έστειλαν το άγαλμα σε 350 κομμάτια συσκευασμένα σε 214 κιβώτια και χρειάστηκαν πάνω από 4 μήνες για την συναρμολόγησή του. Ωστόσο, μία 10ετία νωρίτερα το 1876 έστειλαν το δεξί χέρι με την φλόγα όπου παρουσιάστηκε στην Centennial Exposition στη Φιλαδέλφεια για να συγκεντρωθούν χρήματα για το κατασκευαστικό έργο.

Το άγαλμα της ελευθερίας στην Νέα Υόρκη
Η προέλευση του ονόματος της Νέας Υόρκης

Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Νέο Άμστερνταμ, μιας και οι Ολλανδοί ήταν οι πρώτοι άποικοι στην περιοχή το 1624. Το 1664 ωστόσο, ανέλαβαν την πόλη οι Άγγλοι και την μετονόμασαν προς τιμήν του Δούκα της Υόρκης. Άλλα εμβληματικά μέρη της Νέας Υόρκης είχαν και αυτά ολλανδικά ονόματα που άλλαξαν μετά τους Άγγλους, όπως η Wall Street ήταν Waal Straat, το Harlem ήταν το Haarmen και το Brooklyn ήταν το Breukelen.

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης μιλούν πάνω από 800 διαφορετικές γλώσσες

Ως η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο, η Νέα Υόρκη αποτελεί και το κέντρο με την μεγαλύτερη πολυπολιτισμικότητα του κόσμου. Συγκεκριμένα, πάνω από το 37% των κατοίκων της έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα και 4 στα 10 νοικοκυριά μιλούν μία άλλη γλώσσα εκτός από τα αγγλικά. Επιπλέον, ορισμένες από τις γλώσσες, όπως το Quechua ή το Garifuna, που έχουν καταγραφεί είναι εξαιρετικά σπάνιες ή πεθαίνουν ακόμη και στις χώρες καταγωγής τους. Μπορεί το νούμερο 800 να ακούγεται αρκετά μεγάλο, αλλά είναι απόλυτα λογικό να υπάρχει μιας και στην Νέα Υόρκη υπάρχουν κάτοικοι από ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για το τι να κάνετε στην Νέα Υόρκη δείτε εδώ.

Τα ταξί δεν είχαν πάντα κίτρινο χρώμα

Τα κίτρινα ταξί είναι από τα πιο αναγνωριστικά σύμβολα της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, η πρώτη εταιρεία ταξί με βενζίνη, που ιδρύθηκε το 1907, χρησιμοποιούσε κόκκινα και πράσινα αυτοκίνητα. Μέχρι η Νέα Υόρκη να υιοθετήσει το κίτρινο χρώμα το 1912, υπήρχαν ήδη κίτρινα ταξί σε πολλές άλλες πόλεις σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής.

Η Times Square ήταν μία απλή γειτονιά

Η αρχική της ονομασία ήταν Longacre Square, μέχρι να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της New York Times το 1904 και να αλλάξει το όνομά της σε Times Square. Πριν το 1904 λοιπόν, ήταν μια συνοικία του Λονδίνου και ήταν μια απλή κατοικημένη γειτονιά. Το κτίσιμο των ψηλών κτηρίων και τα μεγάλα billboards με τα πολύ έντονα χρώματα την μετέτρεψαν στο χαοτικό αυτό μέρος που είναι σήμερα. Σήμερα, πέρα από το θέαμα που προσφέρουν οι τεράστιες οθόνες και τα φώτα, που το βράδυ δίνουν την εντύπωση ότι είναι ημέρα, οι επιλογές για φαγητό ποτό και καταστημάτων είναι αμέτρητες.

H διάσημη times square στην Νέα Υόρκη
Αρκετοί κεραυνοί χτυπούν το κτήριο Empire State μέσα στον χρόνο

Μπορεί ένας κεραυνός να φαίνεται σαν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στις πόλεις. Στην Νέα Υόρκη όμως και πιο συγκεκριμένα στο Empire State Building  μέσα στον χρόνο πέφτουν 25 κεραυνοί! Αυτό οφείλεται στο ότι είναι από τα πιο ψηλά κτήρια και στο πιο ψηλό σημείο του που καλύπτεται από κεραίες, υπάρχει αλεξικέραυνο.

Η πρώτη πιτσαρία των ΗΠΑ άνοιξε στην Νέα Υόρκη

(Ένα από τα αγαπημένα μας facts μιας και αφορά το φαγητό!) Η πρώτη πιτσαρία στις ΗΠΑ άνοιξε στην Νέα Υόρκη το 1905, κατόπιν πιστοποίησης από το Pizza Hall of Fame. Το Lombardi’s Pizza στην 32 Spring Street εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα μαζί με τις υπόλοιπες 1600 πιτσαρίες στην πόλη. 

Bonus fact: Η τιμή ενός κομματιού πίτσας και ενός εισιτηρίου μιας διαδρομής στο μετρό παραμένει ίση εδώ και 50 χρόνια. Όταν αλλάζει η τιμή των εισιτηρίων έχει παρατηρηθεί ότι αλλάζει και η τιμή της πίτσας, ένα φαινόμενο που οι οικονομολόγοι αποκαλούν «Η Αρχή της Πίτσας».

Διαλέξτε τις δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε στην Νέα Υόρκη εδώ.

Χρειάζονται πάνω από 24 ώρες για να καλύψετε όλο το σύστημα του Μετρό της Νέας Υόρκης

Για τους περισσότερους τουρίστες, το μετρό της Νέας Υόρκης είναι ένα χαοτικό μέρος. Είναι όμως και ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος μετακίνησης στην πόλη. Με 34 γραμμές και 472 στάσεις, το σύστημα του μετρό στην Νέα Υόρκη είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά συστήματα μαζικής μεταφοράς στον κόσμο. Το να ταξιδέψετε σε κάθε στάση, χωρίς να βγείτε από το σύστημα και χωρίς τις καθυστερήσεις, θα σας πάρει τουλάχιστον 21 ώρες και 49 λεπτά.

new york city subway guide

Διαβάστε τον οδηγό μας για το μετρό της Νέας Υόρκης εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon