motorbike

Διακοπές με αυτοκίνητο vs μηχανή. Τι να διαλέξω?

Πολλούς έχει απασχολήσει κατά καιρούς το δίλημμα «Να πάω διακοπές με το αυτοκίνητο ή με την μηχανή??». Τα roadtrips είναι σίγουρα μία εμπειρία που μένει αξέχαστη. Μόλις επιλέξετε τα μέρη και τις στάσεις που θα κάνετε, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσετε την εμπειρία αυτήν με τον πιο ταιριαστό για εσάς τρόπο.

Καθώς η επιλογή μεταξύ των δύο αυτών οχημάτων για τις διακοπές είναι εφικτή και υπάρχει, εμείς θα προσπαθήσουμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται να παραθέσουμε τα στοιχεία τους. Παρακάτω στο άρθρο μας θα βρείτε τα θετικά και αρνητικά, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε βάσει αυτών.

Οικονομία

Ένα βασικό κριτήριο στον σχεδιασμό ενός ταξιδιού είναι ο υπολογισμός εξόδων. Όταν πρόκειται για ένα roadtrip πρέπει να υπολογιστούν οι βενζίνες και τα διόδια. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι οικονομικό άμα τα έξοδα μοιράζονται στους 3 ή 4 συνταξιδιώτες. Ακόμη, πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα σε όσους συνειδητά το πηγαίνουν για service πριν από τις μεγάλες αυτές αποστάσεις.

Η μηχανή από την άλλη, είναι πολύ πιο οικονομική και στις βενζίνες και στα διόδια και στο service της. Σε κάποιες μηχανές για παράδειγμα, με τα ίδια λεφτά που θα ξοδεύατε για την βενζίνη στο αυτοκίνητο, μπορείτε να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση. Στα διόδια οι τιμές είναι σχεδόν οι μισές, και το service πολύ πιο οικονομικό. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το κόστος των ναύλων στα πλοία, όπου στις μηχανές είναι χαμηλότερο.

Δείτε το άρθρο μας για το roadtrip που κάναμε στα Βαλκάνια εδώ.

Άνεση

Ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα που καλούμαστε να αναλύσουμε είναι το αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο παρέχει περισσότερη άνεση από της μηχανής. Για πολλούς η απάντηση είναι αυτονόητη. Με το αυτοκίνητο υπάρχει προφανώς η άνεση του κλιματισμού και η δυνατότητα του ύπνου και της βολικής στάσης στα καθίσματα. Στην μηχανή μπορεί να μην υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, η εμπειρία του να την οδηγείς όμως, δίνει την αίσθηση ελευθερίας που κάθε μηχανόβιος αναζητά και μόνο αυτοί αντιλαμβάνονται. Με την μηχανή επίσης, ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει την διαδρομή, αλλά και να κάνει με ευκολία όσες στάσεις θέλει. Είτε αυτό είναι μία γραφική θέα, είτε απλά για να απολαύσει το περιβάλλον και να ξεκουραστεί.

αυτοκίνητο ή μηχανή
Ασφάλεια

Η ασφάλεια στο ταξίδι συνδέεται αρχικά με τον οδηγό, αν δηλαδή ακολουθεί πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και αν παίρνει τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται. Στατιστικά όμως στο αυτοκίνητο είναι λιγότερο πιθανό να πάθει κάποιος ζημιά ή σωματική βλάβη σε κάποιο ατύχημα ή σύγκρουση. Το αυτοκίνητο έχει το αμάξωμα που κατά έναν βαθμό προστατεύει τους επιβάτες συγκριτικά με την μηχανή που είναι εκτεθειμένοι. Εννοείται, πως στην μηχανή πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως κράνος, απαραίτητος εξοπλισμός και σωστή συντήρηση του οχήματος. Ταυτόχρονα πρέπει ο οδηγός να είναι διπλά προσεχτικός.

Παρκάρισμα

Σίγουρα ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσουμε πολύ βάση, ειδικά όταν αναφερόμαστε για διακοπές σε πολυσύχναστα μέρη ή σε εποχές αιχμής των τουριστικών περιοχών. Η μηχανή καταλαμβάνει πολύ μικρότερο χώρο και μπορεί να χωρέσει σε στενά σημεία, γεγονός που διευκολύνει την εύρεση θέσης στάθμευσης. Με το αυτοκίνητο  υπάρχει η δυσκολία στο να βρεθεί η κατάλληλη θέση στάθμευσης όπου θα χωράει, να είναι κοντά στον επιθυμητό  προορισμό αλλά και να μην έχει σπαταλήσει αρκετό χρόνο ψάχνοντας τριγύρω για την θέση αυτή.

car photo
Κίνηση

Ένας παράγοντας που σίγουρα η επιλογή της μηχανής υπερτερεί είναι η κίνηση στους δρόμους. Συγκεκριμένα στις μεγάλες πόλεις στις ώρες αιχμής, η ταλαιπωρία του οδηγού είναι μεγάλη. Με την μηχανή όμως μπορείτε να αποφύγετε πολύ πιο εύκολα την κίνηση και να έχετε μία πιο εύκολη διαδρομή και σύντομη διαδρομή.

Αποθηκευτικός χώρος

Άλλος ένας παράγοντας που βασίζεται στον τύπο του ταξιδιώτη είναι η ανάγκη του αποθηκευτικού χώρου στο μεταφορικό μέσο του ταξιδιού. Εάν ο ταξιδιώτης προτιμάει για παράδειγμα πολυήμερες διακοπές όπου θέλει να πάρει μαζί του αρκετές βαλίτσες, τότε το πορτ – μπαγκάζ του αυτοκινήτου (και καμιά φορά και τα πίσω καθίσματα) είναι η σωστή επιλογή. Από την άλλη, η μηχανή δεν έχει την δυνατότητα ο ταξιδιώτης να πάρει αποσκευές καθώς υπάρχει περιορισμός του χώρου, αλλά είναι και επικίνδυνο. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα, τα οποία χωράνε στα backpacks ή σε πλαϊνές βαλίτσες μηχανής.

Καιρικές συνθήκες

Στο συγκεκριμένο κομμάτι οι περισσότεροι θα ψηφίσουν το αυτοκίνητο και όχι άδικα! Όσοι το επιλέγουν ξενοιάζουν από την ανησυχία των άσχημων καιρικών φαινομένων κατά την διάρκεια της διαδρομής. Αντιθέτως, όσοι επιλέγουν τους δυο τροχούς θα έχουν την αγωνία μην βραχούν, να αποφύγουν την γλίτσα του δρόμου και προφανώς να είναι μόνιμα σε επαγρύπνηση για το θέμα της ασφάλειας, από πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε από τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που μπορέσαμε να σας παραθέσουμε, η επιλογή μεταξύ μηχανής και αυτοκινήτου βασίζεται από τον τύπο της εμπειρίας που θέλετε να ζήσετε και από τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε ταξιδιώτη. Ό, τι και να επιλέξετε όμως, σημασία έχει να ευχαριστηθείτε το ταξίδι σας και να περάσετε όμορφες και ασφαλείς διακοπές! Καλές διαδρομές!

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon