Η παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά

Διακοπές στην Κεφαλονιά

Από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου η Κεφαλονιά, που συνδυάζει το απόλυτο πράσινο των δέντρων με το μπλε-τιρκουάζ της θάλασσας. Στην Κεφαλονιά θα βρείτε τις πιο όμορφες παραλίες, με τα πιο καθαρά νερά, αλλά και το πράσινο του νησιού, θα σας προσφέρει την ηρεμία που αναζητάτε για τις διακοπές σας. Το νησί είναι τόσο μεγάλο και σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα στις πιο απόμακρες και ήσυχες παραλίες μέχρι τις πιο οργανωμένες με beach bar. Από την ηρεμία στα όμορφα χωριά του νησιού μέχρι τα πιο κοσμοπολίτικα ψαροχώρια του. Οι πολιτισμικές πινελιές του νησιού μαζί με τις ρομαντικές καντάδες με το μαντολίνο και τις κιθάρες θα σας κάνουν να ερωτευτείτε το νησί.

Γενικές Πληροφορίες

  • Η Κεφαλονιά είναι το 6ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στα Επτάνησα.
  • Λέγεται ότι είναι η πιθανότερη πατρίδα του Οδυσσέα, αντί γα την γειτονική Ιθάκη.
  • Σύμφωνα με τον μύθο, η Κεφαλονιά πήρε το όνομά της από τον Κέφαλο, ο οποίος ήταν στην αρχαιότητα ο βασιλιάς του νησιού.
  • Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αργοστόλι, με μεγαλύτερες κωμοπόλεις το Ληξούρι, τη Σάμη, το Φισκάρδο και τον Πόρο.
  • Έχει πολλές επιρροές από τους διάφορους κατακτητές της, κυρίως από τους Ενετούς.
  • Σε ορισμένες παραλίες στην Κεφαλονιά, οι χελώνες καρέτα-καρέτα επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Επίσης, οι σπάνιες φώκιες μονάχους-μονάχους κολυμπούν ανάμεσα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
  • Το νησί διασχίζεται από την οροσειρά του Αίνου, με υψηλότερη κορυφή το Μέγα Σωρό (υψόμετρο 1628 μέτρα) και είναι ο μοναδικός εθνικός δρυμός της νησιώτικη Ελλάδα. Στο βουνό Αίνος, φυτρώνει η σπάνια μαύρη ελάτη, με τα μαύρα της φύλλα να δίνουν μια ξεχωριστή απόχρωση στο βουνό.
  • Το 1953 το νησί πλήγηκε από μεγάλους καταστροφικούς σεισμούς που προκάλλεσαν την ισοπέδωση αρκετών οικισμών σε όλο το νησί.

Πως να Πάτε

Ferry boat: Τα συχνότερα δρομολόγια από/και προς την Κεφαλονιά γίνονται από το λιμάνι της Κυλλήνης. Από εκεί πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια προς το λιμάνι Πόρος στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς και το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες. Από την Κυλλήνη πραγματοποιούνται επίσης δρομολόγια προς το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, για συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας.
Από το λιμάνι του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το λιμάνι της Σάμης και το ταξίδι διαρκεί περίπου 3,5 ώρες.

Διαθέσιμα δρομολόγια και τιμές δείτε εδώ.

Αερομεταφορά: Το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται λίγο έξω από το Αργοστόλι και πραγματοποιούνται πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με διάρκεια ταξιδιού 1 ώρα. Οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν τακτικά δρομολόγια είναι η Aegean Airlines, Olympic Air, Sky Express S.A.

Μετακινήσεις

Αυτοκίνητο: Δεδομένου της έκτασης του νησιού και των αποστάσεων, η καλύτερη επιλογή μετακίνησης στο νησί είναι οδικώς. Το οδικό δίκτυο στην Κεφαλονιά είναι χαρτογραφημένο και θα σας είναι εύκολο να βρείτε ότι χρειάζεστε χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές πλοήγησης. Ωστόσο, σε πολλά μέρη του νησιού, οι δρόμοι είναι στενοί και με απότομες στροφές και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Ειδικά σε ορισμένες απομακρυσμένες παραλίες, η πρόσβασή γίνεται από χωματόδρομους με αντίρροπες στροφές.

ΚΤΕΛ: Για όσους επισκεφτούν το νησί χωρίς το δικό τους μεταφορικό μέσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ του νησιού. Ο κεντρικός σταθμός βρίσκεται στο Αργοστόλι, αλλά υπάρχουν σταθμοί και στη Σάμη, το Ληξούρι και τον Πόρο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και υπάρχουν διάφορες στάσεις σε κάθε δρομολόγιο. Τα δρομολόγια είναι συχνά και το καλοκαίρι είναι ακόμη συχνότερα. Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: Κεντρικός Σταθμός ΚΤΕΛ Αργοστολίου: 2671022281, 2671022276, Σταθμός ΚΤΕΛ Σάμης: 2674022024, Σταθμός ΚΤΕΛ Πόρου: 2674072284, Σταθμός ΚΤΕΛ Ληξουρίου: 2671093200.

Ταξί: Για περισσότερη αυτονομία, μπορείτε να μετακινηθείτε με τα ταξί του νησιού και θα βρείτε πολλές πιάτσες ταξί σε όλες τις πόλεις. Επίσης, υπάρχει ο συνεταιρισμός Ραδιοταξί, αλλά και άλλες ιδιωτικές εταιρείες που εξυπηρετούν τις μετακινήσεις των επισκεπτών με τα δικά τους αυτοκίνητα.

Καραβάκι: Ως εναλλακτική του οδικού δικτύου, μπορείτε να μετακινηθείτε από το Αργοστόλι προς το Ληξούρι, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νησιού, με καραβάκι ferry boat. H οδική απόσταση είναι 34 χιλιόμετρα, ενώ μέσω θαλάσσης η διαδρομή διαρκεί περίπου μισή ώρα, διευκολύνοντας έτσι η μετακίνηση από το ένα μέρος στο άλλο.

Ενοικίαση αυτοκινήτου/μηχανάκι: Εναλλακτική επιλογή για όσους δεν θέλουν να φέρουν το μεταφορικό τους μέσο στο νησί, είναι η ενοικίαση από κάποιο μαγαζί. Θα βρείτε εύκολα κάποιο σημείο να ενοικιάσετε το αυτοκίνητο ή μηχανάκι της επιλογής σας και οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Οι καλύτερες παραλίες στην Κεφαλονιά

Μύρτος

Η πιο διάσημη παραλία (και παγκοσμίως) του νησιού και η πιο πολυφωτογραφημένη. Κατατάσσεται στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς και έχει πάρει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το “Γαλάζιο Μετάλλιο”. Πρόκειται για μία τεράστια παραλία με αμμουδιά από πολύ ψιλό λευκό βότσαλο. Τα νερά είναι καταγάλανα κυανοπράσινα και μοναδικά διαυγή. Περιβάλλεται από γκρεμούς και άγρια βράχια με καταπράσινη βλάστηση.

Στον Μύρτο θα βρείτε σετ ξαπλώστρες και ομπρέλες και μία καντίνα, όπου μπορείτε να πάρετε τον καφέ/αναψυκτικό/σνακ σας. Δεν υπάρχουν δέντρα που να προσφέρουν φυσική σκιά, γι’ αυτό προτείνουμε να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα. Η πρόσβαση με Ι.Χ είναι εύκολη και υπάρχει χώρος για πάρκινγκ.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στον Μύρτο είναι το ηλιοβασίλεμα του, το οποίο θα σας μείνει αξέχαστο. Η θέση της παραλίας στα δυτικά του νησιού και το γεγονός ότι βλέπει δυτικά, σας δίνει την δυνατότητα να δείτε τον ήλιο να βυθίζετε στην θάλασσα. Δυστυχώς εμείς δεν καταφέραμε να ζήσουμε το ηλιοβασίλεμα του Μύρτου, επισκεφτήκαμε όμως την παραλία νωρίς το πρωί, όπου επικρατούσε η απόλυτη ηρεμία και γαλήνη.

Bonus Tip: Καθώς κατεβαίνετε οδικώς για να φτάσετε στον Μύρτο, σε πολλά σημεία της διαδρομής φαίνεται η θέα της παραλίας. Το τοπίο είναι τόσο μοναδικό, που δεν μπορείτε να μην σταματήσετε για να το φωτογραφίσετε.

Η πιο διάσημη παραλία στην Κεφαλονιά και όχι μόνο.
Πετανοί

Από τις καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, πολλοί μάλιστα την συγκρίνουν με τον Μύρτο. Πρόκειται για μία παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, ψιλό βότσαλο και καταπράσινη βλάστηση. Φτάνοντας στην παραλία, από τον κατηφορικό φιδωτό δρόμο, θα βρείτε χώρο για πάρκινγκ, καθώς και τις ταβέρνες και το καφέ μπαρ. Η παραλία έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία και υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες (7€ το σετ) αλλά και ντουζ. Υπάρχει επίσης αρκετός χώρος για όσους δεν επιθυμούν τις ανέσεις αυτές και επιλέγουν να είναι πιο ελεύθεροι.

Πέρα από τις παροχές της παραλίας, το τοπίο που θα αντικρίσετε και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον θα σας μαγέψει. Στα δύο άκρα της παραλίας υψώνονται δύο γκρεμοί και στο αριστερό τμήμα της βρίσκονται μεγάλοι βράχοι μέσα στην θάλασσα, προσθέτοντας μία ξεχωριστή πινελιά.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στους Πετανούς είναι τα νερά των πηγών που κατηφορίζουν από το βουνό και καταλήγουν στο αλμυρό νερό. Αποτέλεσμα αυτού, είναι οι εναλλαγές στην θερμοκρασία του νερού αλλά και των χρωμάτων του, όταν συναντάται το αλμυρό με το γλυκό νερό.

Η πανέμορφη παραλία των Πετανών στην Κεφαλονιά
Ξι

Μια ιδιαίτερη παραλία στο νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς, σε έναν όρμο που από ψηλά μοιάζει με το γράμμα “Ξ” (εξού και το όνομα). Αυτό που προσελκύει τους επισκέπτες είναι η αμμουδιά της που έχει ένα βαθύ κεραμιδί χρώμα αλλά και η αργιλώδης σύνθεση της άμμου. Εδώ μπορεί κάποιος να απολαύσει φυσική θεραπεία σπα, μιας και η άμμος αυτή καθαρίζει και συσφίγγει το δέρμα.
Η παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Διαθέτει καφέ μπαρ και ταβέρνα. Επίσης, θα βρείτε θαλάσσια σπορ όπως jet ski, θαλάσσιο ski, αλεξίπτωτο κ.α.

Η παραλία Ξι, διάσημη για τον άργιλο και το φυσικό σπα που προσφέρει.
Πλατιά άμμος

Μια παραλία τόσο όμορφη, αλλά παράλληλα και τόσο επικίνδυνη. Ο δρόμος προς την παραλία μετά από ένα σημείο γίνεται χωμάτινος και επικίνδυνος. Για να φτάσετε στην παραλία απαιτείται μια κατάβαση 400 σκαλιών, μέρος των οποίων καταστράφηκε μετά από κατολισθήσεις. Η πρόσβαση λοιπόν είναι πιο εύκολη μέσω θαλάσσης με κάποιο καραβάκι.
Η θέα όμως της παραλίας σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά θα σας εκπλήξει. Φυσικά η παραλία είναι ανοργάνωτη, δίνοντας της έτσι μια παρθένα ομορφιά και ηρεμία.

PERSONAL FACT: Επισκεφθήκαμε την Πλατιά άμμο την πρώτη μέρα που φτάσαμε στην Κεφαλονιά. Μιας και η θέα ήταν φοβερή, θέλησε ο Στράτος να πετάξει το drone του, το οποίο όμως κόλλησε εν ώρα πτήσης και χάθηκε το σήμα. Εν τέλη ήμασταν τυχεροί, γιατί είχε lockarei το home point και μόλις τελείωνε η μπαταρία ξεκίνησε να επιστρέφει μόνο του στο αρχικό σημείο, επιστρέφοντας μας πίσω τα χρόνια ζωής που μόλις είχαμε χάσει!!

Η παραλία Πλατιά άμμος στην Κεφαλονιά
Αντίσαμος

Βοτσαλωτή παραλία, μεγάλη σε μήκος και σε πλάτος και με πεντακάθαρα νερά. Για κάποιους είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία καθώς διαθέτει 4 beach bar με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες και με άνετο χώρο στάθμευσης. Εδώ θα βρείτε επίσης θαλάσσια σπορ και jet ski.
Πέρα όμως από τις ανέσεις αυτές, η βοτσαλωτή αυτή παραλία έχει αρκετό χώρο για όσους δεν θέλουν το οργανωμένο κομμάτι της. Υπάρχουν αρκετά δέντρα στην δεξιά μεριά της παραλίας που θα σας προσφέρουν σκιά και ηρεμία. Από την Αντίσαμο φαίνεται η Ιθάκη σε πολύ κοντινή απόσταση.
Μια ακόμα λεπτομέρεια για την Αντίσαμο είναι ότι υπήρξε το σκηνικό για μερικές από τις πιο σημαντικές σκηνές της χολυγουντιανής παραγωγής «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 2000.

Αντίσαμος στην Κεφαλονιά
Σκάλα

Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς, η παραλία της Σκάλας εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων, στο ομώνυμο χωριό, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Η παραλία είναι αμμώδης με χοντρή, ξανθιά άμμο και τα νερά είναι πεντακάθαρα και καταγάλανα.
Το ομώνυμο παραθαλάσσιο χωριό έχει πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καφετέριες και εστιατόρια. Η παραλία είναι πολυσύχναστη μιας και την προτιμούν όσοι μένουν εδώ, αλλά είναι τόσο μεγάλη που δεν θα πετύχετε ποτέ συνωστισμό. Σε πολλά οργανωμένα σημεία διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει άπλετος χώρος επίσης για όσους προτιμούν να φέρουν τον δικό τους εξοπλισμό.

Κουνόπετρα

Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο με αμμώδη παραλία και είναι ιδανική για τα μικρά παιδιά. Είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά αγκυροβόλια της Κεφαλονιάς. Η παραλία έχει ρηχά νερά και κόκκινη άμμο, όπως το Ξι και θα βρείτε ακόμα υπολείμματα αργίλου, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα φυσικό σπα. Πήρε το όνομά της από ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο, έναν μεγάλο βράχο μέσα στην θάλασσα που κινείται. Με γυμνό μάτι παρατηρείται μια αργή αλλά ασταμάτητη κίνηση, ενώ όποιος σταθεί πάνω νιώθει την παλμική κίνηση.

Πεσσάδα

Μια μικρή, όμορφη και ήρεμη παραλία. Ο χώρος του πάρκινγκ είναι πολύ μικρός και από εκεί κατεβαίνετε μερικά σκαλιά σε ένα σύντομο μονοπάτι μέσα στα δέντρα. Η παραλία είναι αμμώδης, με μερικά σημεία με βότσαλα και τα νερά της αντικατροπτίζουν την καταπράσινη φύση περιμετρικά της παραλίας. Θα βρείτε σκιά σε μερικούς βράχους ορισμένες ώρες της ημέρας, και επειδή δεν είναι οργανωμένη προτείνουμε να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα.

παραλία πεσσάδα στην Κεφαλονιά
Δαφνούδι

Για να φτάσετε στο Δαφνούδι, θα χρειαστεί να περπατήσετε ένα μονοπάτι περίπου 600 μέτρων, μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στο πράσινο. Φτάνοντας στην παραλία θα αντικρίσετε τα πεντακάθαρα νερά της και θα βρείτε σκιά σε κάποιο από τα δέντρα που την πλαισιώνουν. Εάν είστε τυχεροί θα πετύχετε τις φώκιες monachus – monachus, που προτιμούν τη σπηλιά που σχηματίζεται στην άκρη της παραλίας για να ξεκουραστούν ή ακόμα και να γεννήσουν τα μικρά τους.

Έμπλυση

Ένας κλειστός κόλπος με γαλαζοπράσινα νερά, λευκό βότσαλο και δέντρα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα. Τριγύρω της παραλίας υπάρχουν βράχια με επίπεδη επιφάνεια όπου μπορείτε να απλώσετε την πετσέτα σας και να απολαύσετε την ηλιοθεραπεία σας. Πριν φτάσετε στην παραλία, θα βρείτε τον φούρνο Rotsis, όπου μπορείτε να πάρετε τον καφέ σας και το πρωινό σας και να το απολαύσετε στην παραλία. Υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης και η παραλία είναι ανοργάνωτη, δεν διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες και θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για ότι χρειαστείτε. Επίσης στην Έμπλυση θα δείτε πινακίδες πεζοπορικού μονοπατιού προς την παραλία Κιμηλιά (30′ , 1.4 km)

Η παραλία Έμπλυση στην Κεφαλονιά
Κιμηλιά

Πρόκειται για μία παραδεισένια μικρή παραλία, στο βορειοδυτικό άκρο της Κεφαλονιάς. Για να φτάσετε στην Κιμηλιά, θα χρειαστεί να περπατήσετε ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτά. Μια διαδρομή τόσο όμορφη μέσα στην καταπράσινη φύση γεμάτη από κυπαρίσσια και ελιές. Το τοπίο είναι τόσο εντυπωσιακό, καθώς τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα και τα δέντρα φτάνουν μέχρι την θάλασσα προσφέροντας σκιά. Θα δείτε επίσης πινακίδες για πεζοδρομικά μονοπάτια προς τις γύρω παραλίες.

Η παραλία της Κιμηλιάς
Χοργοτάς

Άσπρο βότσαλο, καταπράσινη φύση τριγύρω με ελιές και κυπαρίσσια και όμορφα τυρκουάζ νερά. Μία ακόμη πανέμορφη παραλία της Κεφαλονιάς που θα σας μαγέψει. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, θα απολαύσετε όμως ηρεμία κάτω από την σκιά των δέντρων. Προσοχή με το παρκάρισμα! Μην κατεβείτε τέρμα κάτω αν υπάρχουν πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα, γιατί δεν υπάρχει χώρος για αναστροφή.
Σε πολλούς η παραλία αυτή να μοιάζει οικεία, μιας και εδώ έχουν γυριστεί σκηνές της ταινίας “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”.

Η παραλία του Χοργοτά στην Κεφαλονιά. όπου εκεί γυρίστηκε η ταινία το μαντολίνο του λοχαγού κορέλι.
Κορώνη

Μια αμμώδης παραλία με ψιλή ξανθιά άμμο και καταγάλανα νερά, ιδανικά για κολύμπι. Η πρόσβαση γίνεται από στενό χωματόδρομο. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και μια μικρή καντίνα που σας προσφέρει τα απαραίτητα.

Bonus Tip: Μείνετε μέχρι αργά το απόγευμα και απολαύστε το μαγικό ηλιοβασίλεμα, όπου ο ουρανός βάφεται στα πιο όμορφα χρώματα και σας προσφέρει ένα αξέχαστο τοπίο.

Η παραλία της Κορώνης στο νησί της Κεφαλονιάς.
Κουτσουπιά

Η πρόσβαση για την παραλία Κουτσουπιά, γίνεται μέσω θαλάσσης με κάποιο καραβάκι καθώς βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Σάμη και την Αντίσαμο. Υπάρχει πεζοπορική διαδρομή (Αντίσαμος – Πόρος) που είναι μεν αρκετά μεγάλη η απόσταση, είναι εύκολη όμως η διαδρομή και σίγουρα θα ανταμειφθείτε από το τοπίο της παραλίας. Έχει λευκή άμμο με ψιλό βότσαλο, βαθιά και πεντακάθαρα νερά. Η καταπράσινη φύση τριγύρω, περιλαμβάνει κυρίως κυπαρίσσια, πουρνάρια και κουτσουπιές. (Από όπου πήρε και το όνομά της).

Η προσβάσιμη μόνο από θάλασσα, παραλία της Κουτσουπιάς.
Κακό Λαγκάδι

Μία εξωτική παραλία, μόλις ένα χιλιόμετρο από τον Πόρο, λίγο πριν την Σκάλα. Για να φτάσετε στην παραλία θα ακολουθήσετε ένα μικρό μονοπάτι και θα δείτε τους βράχους που θα σας οδηγήσουν στην μαγική αυτή παραλία. Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο, με τιρκουάζ νερά και λευκό βότσαλο. Το χαρακτηριστικό όμως που την κάνει μαγική, είναι η σπηλιά στην άκρη της παραλίας, που όποιος καθίσει εκεί θα απολαύσει τον ίσκιο και την ηρεμία της.

Η παραλία το κακό Λαγκάδι στην κεφαλονιά.

Δείτε το βίντεο μας από την Κεφαλονιά παρακάτω:

Τι να κάνετε στην Κεφαλονιά

Λίμνη Μελισσάνη

Πρόκειται για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο παγκοσμίως, που αξίζει να επισκεφθεί όποιος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. Πιθανότητα από κάποιον σεισμό, έπεσε ένα τμήμα της οροφής και δημιουργήθηκε το λιμνοσπήλαιο αυτό, 20 μετρά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Αυτό που κάνει το λιμνοσπήλαιο εντυπωσιακό είναι τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, που θυμίζει σκηνή μαγική, καθώς πέφτει ο ήλιος από το ανοιχτό κομμάτι της οροφής.

Το μήκος του σπήλαιου είναι 160 μέτρα και το βάθος των νερών φτάνει από 10 μέχρι 40 μέτρα. Ανακαλύφθηκε το 1951 και γεωλόγοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το νερό αναμειγνύεται υπογείως με θαλασσινό νερό από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου.
Σήμερα, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης είναι επισκέψιμο (καθημερινά 9.00-17.00), μέσω της τεχνιτής υπόγειας σήραγγας που οδηγεί στο εσωτερικό του. Εκεί, υπάρχουν μικρές βάρκες με έμπειρους και πρόσχαρους βαρκάρηδες που θα σας ξεναγήσουν σε όλο το μήκος της λίμνης.

Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα δείτε σταλακτίτες 20.000 χρόνων, και υπάρχει ένα νησάκι στη μέση της λίμνης, όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα της, πάνω στο οποίο βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα του θεού Πάνα. Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα που πιστοποιούσαν την παρουσία γυναικείων μορφών, των γνωστών Νυμφών.
Υπάρχουν δύο μύθοι που λέγεται ότι πήρε το όνομά του το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Ο πρώτος αναφέρεται στην Νύμφη Μελισσάνη που αυτοκτόνησε στην λίμνη επειδή ο θεός Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Η άλλη εκδοχή αναφέρεται στην βοσκοπούλα Μελισσάνθη που έπεσε στη λίμνη στην προσπάθειά της να πιάσει ένα από τα πρόβατα της.

Το σπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά
Σπήλαιο Δρογκαράτη

Ένα από τα πιο αξιόλογα σπήλαια από άποψη γεωλογική, καθώς στο εσωτερικό του θα δείτε σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας περισσότερων από εκατό εκατομμυρίων ετών. Η κεντρική του αίθουσα είναι πολύ μεγάλη με διαστάσεις 65×45 μέτρα και ύψος 20 μέτρα περίπου και έχει εξαιρετική ακουστική. Η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 18 βαθμούς Κελσίου και το βάθος του είναι περίπου 95 μέτρα. Ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 300 χρόνια, όταν ένας ισχυρός σεισμός έπεσε ένα τμήμα του, όπου είναι σήμερα η είσοδος του. Είναι επισκέψιμο όλο τον χρόνο και μάλιστα παλαιότερα είχαν διοργανωθεί και αρκετές εκδηλώσεις στην 900 τ.μ αίθουσα στην είσοδο αυτού, χωρητικότητας 500 ατόμων (!).

Φισκάρδο

Το γραφικό Φισκάρδο, είναι παγκοσμίως γνωστό για τα αμέτρητα σκάφη που γεμίζουν το λιμανάκι και τα πολύχρωμα σπίτια που το πλαισιώνουν. Είναι από τους λίγους οικισμούς που έχουν διατηρηθεί και δεν ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό του 1953. Ανάμεσα στην καταπράσινη φύση και στο γαλάζιο της θάλασσας, βρίσκονται πάνω στον λόφο τα σπίτια και τα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές, βαμμένα με διαφορετικά χρώματα, συμπληρώνοντας ένα πανέμορφο τοπίο. Στον κοσμοπολίτικο παραλιακό πεζόδρομο θα βρείτε καλόγουστα μαγαζάκια, καφετέριες μπαρ και ταβέρνες. Μία βόλτα στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα σπίτια με τις αυλές γεμάτες λουλούδια, θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να γυρίζετε πίσω στον χρόνο.

Άσσος

Ένας ακόμα γραφικό οικισμός στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στην παραλία του Μύρτου. Η Άσσος ενώνεται με το υπόλοιπο νησί από μία στενή λωρίδα ξηράς , πάνω στην οποία έχει χτιστεί σήμερα μέρος του οικισμού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από την ομώνυμη χερσόνησο, ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση και στα γαλαζοπράσινα νερά, δημιουργώντας έτσι μία γραφική εικόνα. Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο κάστρο της Άσσου και να θαυμάσετε την θέα. Το κάστρο αυτό χτίστηκε τον 15o αιώνα για να προστατεύσει τους κατοίκους από τους πειρατές και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, σήμερα όμως θα βρείτε μόνο τα ερείπια του.

Αργοστόλι

Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Μερικά από τα αξιοθέατα που θα δείτε στο Αργοστόλι είναι ο κεντρικός πεζόδρομος που ονομάζεται Λιθόστρωτο, η Λεωφόρος Ριζοσπαστών, το άγαλμα του ποιητή Νίκου Καββαδία και το δημοτικό θέατρο «Κέφαλος». Παρόλο που καταστράφηκε ολόκληρος ο οικισμός μετά τον σεισμό του 1953, η αρχιτεκτονική των σπιτιών θυμίζει τα βενεζιάνικα αρχοντικά, δίνοντας του έτσι την γραφικότητά του.

Το γραφικό Αργοστόλι, η μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς.
Πεζοπορία

Η Κεφαλονιά είναι ένα καταπράσινο νησί και προσφέρει αρκετές πεζοδρομικές διαδρομές. Το νησί καλύπτεται από ορεινούς όγκους, κυρίως από τον Αίνο, δημιουργώντας ποικιλομορφίες και το φυσικό τοπίο που εντυπωσιάζει τους πεζοπόρους. Οι αφετηρίες των διαδρομών ποικίλουν ανάλογα με την δυσκολία και το μέρος που θέλει να επισκεφτεί ο πεζοπόρος. Κάποιες από τις διαδρομές είναι η Σάμη – Παραλία Αντίσαμος, Ραζάτα – Κυκλώπεια Τείχη που οδηγεί σε μία πανοραμική θέα του Αργοστολίου, Καταρράκτες Γραδού (ναι η Κεφαλονιά έχει και καταρράκτες!), και πολλά ακόμα μονοπάτια που θα σας εντυπωσιάσουν.

Καταδύσεις

Στην Κεφαλονιά θα βρείτε πολλά καταδυτικά κέντρα που θα σας δώσουν την δυνατότητα να ανακαλύψετε τον βυθό του νησιού. Υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σημεία. Αρχικά, αξίζει να ανακαλύψετε το ναυάγιο του βρετανικού πλοίου Περσεύς, στην νότια πλευρά του νησιού. Το συγκεκριμένο ναυάγιο προκαλεί ενθουσιασμό για το πως έχει διατηρηθεί άθικτο έως και σήμερα. Επίσης, λόγω των σεισμών έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτεροι φυσικοί σχηματισμοί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υποθαλάσσιες σπηλιές στο Φισκάρδο και ο υπέροχος βυθός στην Αγία Ευφημία, τη Σκάλα, το Αργοστόλι και την Παλική ξεχωρίζουν στην υποθαλάσσια περιοχή του νησιού και φιλοξενούν κάθε χρόνο πολλούς δύτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τις καταδύσεις, διαβάστε στο άρθρο μας εδώ.

Ενοικίαση σκάφους

Προτείνουμε να νοικιάσετε κάποιο σκάφος ή καραβάκι για να ανακαλύψετε τις μικρές απρόσιτες από την ξηρά παραλίες, τόσο όμορφες και αγνές. Από τον Πόρο, το Φισκάρδο, το Αργοστόλι αλλά και από διάφορα ακόμα λιμάνια του νησιού θα βρείτε τους ιδιοκτήτες των σκαφών που θα σας προσφέρουν υπηρεσίες ενοικίασης. Οι τιμές ξεκινούν από 80€ συν το ντεπόζιτο της βενζίνης από 35€. Η εμπειρία αυτή αξίζει για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις κρυφές παραλίες του νησιού και να απολαύσει την ηρεμία που προσφέρουν. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορείτε να τα οδηγήσετε μόνοι σας, έπειτα από μια σύντομη εκπαίδευση.

Μονοήμερη σε κοντινό νησί

Για όσους θέλουν να επισκεφτούν ένα ακόμα νησί, η Ιθάκη και η Ζάκυνθος είναι τα πιο κοντινά νησιά. Η Ιθάκη ειδικά είναι πολύ κοντά στην Κεφαλονιά. Η διαδρομή είναι περίπου 30 με 50 λεπτά, ανάλογα το λιμάνι αναχώρησης από Κεφαλονιά και αντίστοιχα άφιξης στην Ιθάκη.

Διαβάστε το άρθρο μας για την Ιθάκη εδώ.

Φαγητό και ποτό

Για ένα τόσο μεγάλο νησί όπως η Κεφαλονιά, προφανώς οι επιλογές σε φαγητό και ποτό είναι αμέτρητες. Εμείς ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω κάποια μαγαζιά τα οποία επισκεφθήκαμε.

Παλιά Πλάκα: Ένα οικογενειακό μαγαζί στο Αργοστόλι με γραφικό μπαλκόνι με θέα την θάλασσα. Το προσωπικό είναι εξυπηρετικό και τα μαγειρευτά φαγητά (κανελόνια κοτόπουλο, λαζάνια σπανάκι με φέτα, κρεατόπιτα) πεντανόστιμα.

Astra cocktail bar: Ένα όμορφο και ήσυχο μαγαζί με μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ στα Λουρδάτα. Αρκετά οικονομικό με όμορφη αυλή.

Sesto: Προς την παραλία Κορώνη, βρίσκεται ένα υπέροχο μπαρ με πανέμορφη θέα. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, το ποτό σας και το εξαιρετικό φαγητό. Έχει χώρο στάθμευσης και τα Σάββατα προτείνουμε να κάνετε κράτηση για να βρείτε διαθέσιμο τραπέζι.

Octopus: Ένα μικρό οικογενειακό μαγαζί στον Πόρο ιδανικό για μεζέδες καλό κρασί και ευχάριστο περιβάλλον στον παραθαλάσσιο δρόμο.

Zenza: Ένα ήσυχο μαγαζί στον παραθαλάσσιο δρόμο του Πόρου, με πολύ μεγάλη ποικιλία κοκτέιλ. Κατά περιόδους έχουν Happy Hour στα κοκτέιλ.

Ταβέρνα Πατσούρας: Οικογενειακή παραδοσιακή ταβέρνα στην περιοχή του Αργοστολίου. Διαθέτει καλή εξυπηρέτηση, ποιοτικό φαγητό και με τιμές λογικές.

Tassia: Πασίγνωστο μαγαζί για τους παραθεριστές που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στο Φισκάρδο. Υπάρχει ποικιλία πιάτων και φρέσκων θαλασσινών μεζέδων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Cheese cake της.

Εν Κεφαλληνία: Και μια vegeterian επιλογή για τους αντίστοιχους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους κουζίνας. Βρίσκεται στο χωριό Λακήθρα σε ένα βιολογικό αγρόκτημα. Οι πρώτες ύλες προέρχονται απευθείας από τους ίδιους, ενώ υπάρχουν και κρέατα και θαλασσινά για όσους θέλουν και κάτι ακόμη.

Διαμονή στην Κεφαλονιά

Για την διαμονή μας προτιμήσαμε το Agnanti Studios που βρίσκεται στην περιοχή Λουρδάτα. Οικογενειακή επιχείρηση που μετράει περισσότερο από 15 χρόνια λειτουργίας και έχουν καλές κριτικές και κόσμο που τους προτιμάει και δεύτερη φορά. Συνολικά διαθέτουν 8 δωμάτια τα οποία είναι ανακαινισμένα και καθαρά. Στο κομμάτι των παροχών περιλαμβάνονται κουζινάκι, ψυγείο, μαγειρικά σκεύη (βραστήρας, τοστιέρα, καφετιέρα κτλ). Ζεστό νερό υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και διατίθεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο ίντερνετ. Για όσους έχουν το δικό τους μεταφορικό μέσο, υπάρχει διαθέσιμος χώρος parking που διατίθεται δωρεάν.

Ακόμη υπάρχει διαθέσιμος χώρος BBQ. Κάθε επισκέπτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να ψήσει εκεί. Επιπλέον οι ιδιοκτήτες οργανώνουν βραδιές BBQ, στις οποίες είναι καλεσμένοι όλοι οι πελάτες δημιουργώντας έτσι ένα πολύ φιλικό κλίμα. Τέλος όσον αφορά την τοποθεσία του καταλύματος, με ορμητήριο τα Λουρδάτα μπορείτε να οργανώσετε τις καθημερινές σας εξορμήσεις στις τριγύρω περιοχές και παραλίες.

Χρήσιμα sites & apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για διαμονή στην Κεφαλονιά εδώ.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Ferryscanner

Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για επιλεγμένους προορισμούς σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κτλ. Άμεση εξυπηρέτηση και συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για διαθεσιμότητα εισιτηρίων, τιμές και δρομολόγια δείτε εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon