• Menu
  • Menu
Κέα

Οι καλύτερες παραλίες στην Κέα (Τζια) και που να μείνετε

Το νησί γνωστό και με τα 2 ονόματα, Κέα και Τζια, είναι η “πύλη των Κυκλάδων” και το 6ο μεγαλύτερο του αντίστοιχου συμπλέγματος. Ταυτόχρονα, είναι το πιο κοντινό νησί στην Αττική με απόσταση 16 ναυτικών μιλίων από το Λαύριο και μόλις μία ώρα ταξίδι με το πλοίο!

Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μία έντονη οικοδομική ανάπτυξη στην Κέα και παράλληλα μια σταδιακή τουριστική ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Τα κυκλαδίτικα στοιχεία είναι έντονα, όπως η αρχιτεκτονική και τα κατάλευκα ξωκλήσια, με μικρές διαφορές στην πυκνή βλάστηση, τις πέτρινες κατοικίες και την ποικιλία χρωμάτων των νέων κατασκευών.

Η Κέα αποκαλείται και το «νησί των σκαφάτων», καθώς είναι πολλοί οι Αθηναίοι, και όχι μόνο που επιλέγουν να δέσουν τα σκάφη τους ή τα ιστιοπλοϊκά τους στις διάφορες παραλίες του νησιού. Λόγω της μεγάλης έκτασης του νησιού, υπάρχουν μεν πολλές παραλίες που είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, υπάρχουν δε και αυτές που μπορεί κάποιος να τις επισκεφτεί μόνο μέσω θαλάσσης.   

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τις παραλίες της Κέας, μέσα από την δική μας εμπειρία.

Ποιες παραλίες να επισκεφθώ στην Κέα

Γιαλισκάρι

Η πρώτη παραλία που επισκεφτήκαμε και η πιο κοντινή στην Κορησσία όπου είναι το λιμάνι του νησιού και όπου μέναμε. Το Γιαλισκάρι είναι μία σχετικά μικρή παραλία αλλά πανέμορφη. Έχει beach bar από την αριστερή της μεριά και στα δεξιά της υπάρχουν αρκετά και πυκνά αρμυρίκια τα οποία χαρίζουν φυσική σκιά. Διαθέτει χώρο για πάρκινγκ και νωρίς το πρωί και το απόγευμα είναι πιο ήσυχα, ενώ το μεσημέρι μαζεύει κυρίως νέο κόσμο.

Παραλία Γιαλισκάρι στην  Κέα
Ξύλα

Η παραλία τα Ξύλα θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού. Είναι 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Κορησσία και η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ενός βατού χωματόδρομου. Η παραλία έχει χρυσή άμμο και ψιλό βότσαλο με καθαρά καταγάλανα και σχετικά βαθιά νερά.

Είναι μερικώς οργανωμένη καθώς διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, έχει όμως και χώρο για όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό. Δυστυχώς δεν διαθέτει φυσική σκιά, για αυτό προτείνουμε να προμηθευτείτε με τα απαραίτητα για να προστατευτείτε από τον ήλιο. Επίσης, προτείνουμε για όσους επιθυμούν να κάτσουν στο οργανωμένο κομμάτι της παραλίας, να έχουν κάνει κράτηση εκ των προτέρων το σετ ξαπλώστρες-ομπρέλα, όπου η τιμή του είναι 16€ με δωρεάν πετσέτες και μπουκάλι νερού του ενός λίτρου.

Οτζιάς

Από τις πιο γνωστές παραλίες της Τζιάς, η παραλία Οτζιάς ανήκει στον ομώνυμο οικισμό και είναι η μεγαλύτερη του νησιού. Η απόσταση από το λιμάνι είναι μόλις 5 χιλιόμετρα, η πρόσβαση είναι εύκολη και διαθέτει χώρο στάθμευσης. Έχει κυκλικό σχήμα και συνδέεται με την θάλασσα με μια στενή λωρίδα νερού, προστατεύοντας την έτσι από τους ανέμους. Θα βρείτε αρμυρίκια που προσφέρουν πλούσια σκιά αλλά και ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Στις άκρες της παραλίας υπάρχουν δύο εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Σώστης που προσφέρουν υπέροχη θέα της παραλίας. Επίσης, μέσα στον όρμο του Οτζιά υπάρχει μία τελείως ερημική παραλία ανοργάνωτη που μπορεί να πάει κάποιος με τα πόδια, η παραλία Λαδού.

Η παραλία του Οτζιά στην Κέα(Τζια)
Κόκκα

Μία παραλία που μας την πρότεινε ντόπιος και δεν είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Η παραλία της Κόκκας είναι μία μικρή, ήσυχη και απομονωμένη παραλία, κοντά στη Κορησσία. Υπάρχουν αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά αλλά προτείνουμε να πάρετε και το κατάλληλο εξοπλισμό μαζί σας για τον ήλιο.  

Διαβάστε το άρθρο μας για την Κύθνο εδώ.

Σπαθί

Στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκεται η παραλία το Σπαθί. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου 5 χιλιομέτρων, αξίζει όμως να την επισκεφτείτε καθώς είναι από τις πιο όμορφες παραλίες της Κέας. Είναι ήσυχη με υπέροχη αμμουδιά και καθαρά νερά. Δίνει την δυνατότητα σε όσους θέλουν να κάτσουν στο οργανωμένο κομμάτι της με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες του beach bar, ή σε όσους θέλουν να φέρουν τον δικό τους εξοπλισμό. Το σετ ξαπλώστρες και ομπρέλα κοστίζει 20 ευρώ και μπορείτε να απολαύσετε έναν παγωμένο καφέ στο cafe bar και τις μεσογειακές λιχουδιές στο εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.

Συκαμιά

Μία ανοργάνωτη παραλία με πανέμορφα νερά και αμμουδιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός χωματόδρομου 4 χλμ αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα για να προστατευτείτε από τον ήλιο, αν και το απόγευμα τα αρμυρίκια ρίχνουν τον ίσκιο τους στην παραλία.

Κούνδουρος

Η παραλία του Κούνδουρου ανήκει στον ομώνυμο οικισμό στην Κέα. Είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού στο νότιο τμήμα του. Η παραλία έχει γαλάζια σημαία και είναι οργανωμένη με μπαρ-εστιατόριο και ξαπλώστρες με ομπρέλες. Η θάλασσα είναι ρηχή και έχει ψιλή άμμο. Προτιμάται και από οικογένειες αλλά και νέο κόσμο. Η πρόσβαση είναι εύκολη αλλά δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης κοντά στην παραλία. Το σετ ξαπλώστρες και ομπρέλα είναι στα 18€, αλλά μπορείτε να φέρετε και τον δικό σας εξοπλισμό.

Πέρα όμως από την κεντρική παραλία του Κούνδουρου, υπάρχουν τριγύρω πολλοί ορμοί και παραλίες που μπορείτε να ανακαλύψετε. Η πιο γνωστή στην αριστερή μεριά της κεντρικής παραλίας είναι το Κουνδουράκι, μία πλήρως οργανωμένη παραλία όπου μπορείτε να κάνετε διάφορα water sports.

Ποίσσες

Η παραλία του ομώνυμου οικισμού, βρίσκεται στην άκρη μιας κοιλάδας με ελαιώνες που καταλήγει σε μια μεγάλη αμμουδιά με αρμυρίκια. Είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες και έχετε την επιλογή για φαγητό και καφέ. Βρίσκεται πριν από τον Κούνδουρο και η πρόσβαση της είναι εύκολη, καθώς και διαθέτει άνετο χώρο για στάθμευση. Το πιο όμορφο όμως χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο δυτικός της προσανατολισμός που προσφέρει πανέμορφα ηλιοβασιλέματα.

Διαμονή στην Κέα

Για την διαμονή μας στην Κέα επιλέξαμε τα Amphora’s Apartments, ή αλλιώς «Το Σπίτι στο Πιθάρι», και ήταν για εμάς από τις πιο σωστές επιλογές για τις διακοπές μας στο νησί.

Τα δωμάτια βρίσκονται στην Κορησσία, όπου και βρίσκεται το λιμάνι του νησιού και πιο συγκεκριμένα με τα πόδια από το λιμάνι η απόσταση είναι 5 λεπτά. Βρεθήκαμε λοιπόν ανάμεσα στα γραφικά λευκά σοκάκια που θυμίζουν όπου και αν κοιτάξεις Κυκλάδες. Το πρώτο που μας έκανε εντύπωση ήταν οι μυρωδιές από το φρέσκο ψωμί και τα κουλουράκια από τον φούρνο της γειτονιάς στο στενό κάτω από τα δωμάτια. Όλα όσα χρειαζόμασταν ήταν σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν ταλαιπωρηθήκαμε στιγμή.

Πέρα όμως από την τοποθεσία τους, τα δωμάτια είναι πλήρως ανακαινισμένα με όσες ανέσεις χρειαστήκαμε. Αρχικά, τα κυκλαδίτικα χρώματα του λευκού σπιτιού με τα μπλε παράθυρα και τις πόρτες μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε το πόσο όμορφο θα ήταν και το εσωτερικό. Μπαίνοντας μέσα στο δωμάτιο που μείναμε, η κυκλαδίτικη διακόσμηση μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Οι απαλές μίνιμαλ γραμμές ειδικά στο υπνοδωμάτιο μας άφηναν την αίσθηση της ηρεμίας, όπως ακριβώς δηλαδή θέλαμε και εμείς να νιώσουμε στις διακοπές αυτές.

Χρήσιμα Sites & apps

Booking.com: Με πληθώρα επιλογών, βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει με απώτερο σκοπό να απολαμβάνετε μοναδικές εκπτώσεις και προσφορές, promo codes για σας και τους φίλους σας, με άμεσες πιστώσεις χρημάτων και πολλά ακόμη. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες.

Ferryscanner: Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και για προορισμούς σε Ιταλία και Τουρκία. Άμεση εξυπηρέτηση και συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας.

Air Bnb: Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδανικό για low budget ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβούς προορισμούς. Επιπλέον επειδή φιλοξενεί στον ιστότοπο του σπίτια ή βίλες κατοίκων σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία με τον εκάστοτε προορισμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon