rafting activity

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Rafting

Τα τελευταία χρόνια το Rafting, δηλαδή η κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα και κουπιά είναι μία δραστηριότητα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Είτε είστε λάτρης της φύσης και επιθυμείτε να απολαύσετε την βόλτα σας στο ποτάμι ανάμεσα στα δέντρα, είτε είστε αθλητικός τύπος και αναζητάτε την έκρηξη αδρεναλίνης και την αυξημένη ταχύτητα του ποταμιού, σίγουρα το Rafting είναι το άθλημα που θα θέλετε να δοκιμάσετε ξανά και ξανά.

Αυτό που κάνει το Rafting μοναδικό, κατά την γνώμη μας, είναι το γεγονός ότι μας φέρνει πιο κοντά στην φύση. Τα μέρη που καταφέρνουμε να δούμε και οι εικόνες που αντικρίζουμε δεν θα μπορούσαμε να τις προσεγγίσουμε με άλλον τρόπο. Εμείς έχουμε δοκιμάσει την εμπειρία του Rafting μέχρι τώρα στον Λούσιο, στον Βοϊδομάτη και στον Αχέροντα, επιλέγοντας συνήθως ανοιξιάτικη εποχή. Στο άρθρο μας παρακάτω θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζετε πριν το προσπαθήσετε για πρώτη φορά.

Το Rafting στην ιστορία

Για την ιστορία, η λέξη Rafting προέρχεται από την αγγλική λέξη “raft”, που σημαίνει σχεδία, και κυριολεκτικά εννοεί την μεταφορά ανθρώπων και πραγμάτων με σχεδία μέσα από ποτάμια. Χάριν του αθλήματος, σήμερα εννοεί την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα και κουπιά.

Η πρώτη κατάβαση στην ιστορία, πραγματοποιήθηκε το 1842 από τον υπολοχαγό του αμερικανικού στόλου John Fremont στον ποταμό Platte, στη Νεμπράσκα. Με την πάροδο τον χρόνων, το rafting άρχισε να καθιερώνεται σαν άθλημα, και την δεκαετία του ΄60, άρχισε να αναγνωρίζεται από αθλητικούς συλλόγους. Οι πρώτοι αθλητικοί σύλλογοι ανέλαβαν τα “θαλάσσια” μονοπάτια του Grand Canyon.

Η επίσημη πλέον αναγνώριση του αθλήματος, αφού είχε γίνει τόσο δημοφιλές, ήρθε το 1972 στην συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μοναχό. Μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να προσελκύει όλο και περισσότερους λάτρεις του αθλήματος, είτε για την αίσθηση του extreme sport, είτε για την ευκαιρία επαφής με την φύση.

rafting ston axeronta

Τι είναι το Rafting

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Rafting είναι ένα ομαδικό άθλημα κατάβασης ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Η ομάδα αυτή, ή αλλιώς το πλήρωμα, αποτελείται από τον επαγγελματία οδηγό και 6 ή 12 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας και τον βαθμό δυσκολίας του ποταμού. Ο έμπειρος οδηγός κατευθύνει το πλήρωμα με τις κατάλληλες εντολές για να κωπηλατεί σωστά έτσι ώστε να αποφεύγουν τα φυσικά εμπόδια του ποταμιού κατά την διάρκεια της κατάβασής του.

Όπως σε κάθε ομαδικό άθλημα έτσι και σε αυτό, ειδικά το συγκεκριμένο λόγω της περιπέτειας που προσδίδει, υπάρχουν κάποιοι κανόνες ασφαλείας. Τους κανόνες αυτούς προσέχει να τους τηρεί ο οδηγός.

Εξοπλισμός

Αρχικά, ο εξοπλισμός του Rafting αποτελείται από τις φουσκωτές βάρκες. Τα μεγέθη διαφέρουν ανάλογα με την χρήση τους. Οι μεγαλύτερες αν και παρέχουν περισσότερο χώρο, είναι πιο δύσκολες στον χειρισμό και πιο βαριές. Συνήθως οι βάρκες που χρησιμοποιούνται στις οργανωμένες δραστηριότητες, χωρούν 6-8 άτομα με τον οδηγό. Κάθε βάρκα έχει βαλβίδα ασφαλείας η οποία χρησιμοποιείται για  να φουσκώνει ή να ξεφουσκώνει η βάρκα όποτε χρειάζεται.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός, από θέμα ενδυμασίας, χρειάζονται μαγιό ή σορτς ή βερμούδα και ένα αθλητικό μπλουζάκι. Προτείνουμε να έχετε μαζί σας μία δεύτερη αλλαξιά ρούχα και σίγουρα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, επειδή θα έρθετε σε επαφή με το νερό. Όταν ο καιρός ωστόσο είναι πιο κρύος, προτείνουμε να εξοπλιστείτε με ολόσωμη εσωθερμική στολή, που θα κρατήσει το σώμα σας ζεστό και στεγνό από τα κρύα νερά και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, όσον αφορά την ασφάλεια, παρέχονται συνήθως από τις εταιρείες ειδικό προστατευτικό κράνος και σωσίβιο.

Rafting στον Λούσιο ποταμό

Βαθμοί Δυσκολίας

Οι βαθμοί δυσκολίας του ποταμιού είναι 5 (Ι w.w. έως και IV w.w.). Η κλίμακα αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με την κλίση του εδάφους, τον όγκο του νερού αλλά και την ιδιομορφία του ποταμιού, ανάλογα με τα φυσικά εμπόδια όπως βράχια. Για όσους δοκιμάζουν το Rafting για πρώτη φορά προτείνονται οι μικρότεροι βαθμοί δυσκολίας, ενώ οι έμπειροι κωπηλάτες  μπορούν να δοκιμάσουν τα δυσκολότερα ποτάμια.

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση των βαθμών δυσκολίας, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην λέξη «δυσκολία» που χρησιμοποιούμε εδώ. Δεν είναι μία λέξη που θα πρέπει να σας τρομάζει, αλλά ορίζει τον βαθμό της περιπέτειας και της έντασης της κατάβασης σας.

Βαθμός 1: Πρόκειται για μία χαλαρή διαδρομή με μικρή κίνηση στο νερό και μικρές αναταράξεις και κύματα. Τα εμπόδια είναι εμφανή και αποφεύγονται με τις υποδείξεις του εκπαιδευτή. Προτείνεται στους αρχάριους και σε όσους θέλουν να απολαύσουν μια ήρεμη βαρκάδα στην φύση.  Εδώ ο κίνδυνος είναι ελάχιστος  για τους κολυμβητές και μη.

Βαθμός 2: Στον βαθμό αυτόν, η ένταση του νερού είναι μικρή, μικρές δίνες και η ταχύτητα χαμηλή. Τα βράχια και τα κύματα είναι φανερά και αποφεύγονται εύκολα με μερικές μανούβρες.  Υπάρχουν μάλιστα αρκετά eddies, ήσυχα σημεία δηλαδή για στάση και ξεκούραση. Προτείνεται για πρωτάρηδες και αθλητικούς τύπους.

Δείτε το άρθρο μας για ski & snowboard εδώ

Βαθμός 3: Εδώ έχουμε μια μέτρια δυσκολία, καθώς υπάρχουν δίνες με μέτρια και ευμετάβλητα κύματα που μπορούν να τουμπάρουν ένα κανό. Υπάρχει απότομη πτώση του νερού και ενδέχεται να                απαιτήσει έμπειρους ελιγμούς για την αποφυγή εμποδίων και κυμάτων. Τα περάσματα είναι πιο στενά σε πολλά σημεία και υπάρχουν μέρη stoppers, δηλαδή σημεία κρυμμένα που κολλάει η βάρκα. Εδώ απαιτούνται γρήγορες και δυνατές κουπιές και συνιστάται σε πιο δραστήρια άτομα με καλή φυσική κατάσταση, έστω και πρωτάρηδες.

Βαθμός 4: Πρόκειται για τον βαθμό που η αδρεναλίνη αρχίζει να ανεβαίνει! Οι διαδρομές εδώ είναι αρκετά δύσκολες και χρειάζονται επιθεώρηση πριν την κατάβαση. Υπάρχουν κρυμμένα εμπόδια, η διαδρομή είναι πιο κουραστική και υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου σημεία στάσης. Μεγάλες και δυνατές δίνες που απαιτούν ακριβείς χειρισμούς. Προτείνεται σε άτομα που έχουν κάνει αρκετές φορές rafting, που έχουν αντοχές και προτείνουμε να μην επιχειρήσετε να κολυμπήσετε κατά την κατάβαση στον βαθμό αυτόν.

Βαθμός 5: Στις καταβάσεις του βαθμού αυτού, συνιστάται μόνο για άτομα που είναι έμπειροι και έχουν κάνει πολλές φορές rafting και έχουν παρακολουθήσει σοβαρά μαθήματα. Δύσκολες διαδρομές, μεγάλη ταχύτητα νερού και αρκετοί καταρράκτες. Πολύ δυνατές δίνες με εμπόδια που μπορούν να φέρουν τον κωπηλάτη σε κίνδυνο. Απαιτείται συνεχή παρατήρηση στην διαδρομή και συνεχείς ελιγμούς και χειρισμούς της βάρκας.

Βαθμός 6: Απρόβλεπτες διαδρομές με ακραία όρια επικινδυνότητας, με μέγιστη δυσκολία και πολλά εμπόδια. Εδώ δεν υπάρχει επιλογή λάθους καθώς μπορεί να αποβεί σε  μοιραίο, με αυξημένο τον βαθμό διάσωσης.

Που θα κάνετε Rafting

Οι παρακάτω προτάσεις μας είναι από τους πιο συνηθισμένους ποταμούς για Rafting στην Ελλάδα. Οι επιλογές ωστόσο είναι πολλές και σίγουρα σε όλες θα ευχαριστηθείτε την δραστηριότητα αυτή και θα γεμίσετε εικόνες.

Βοϊδομάτης (Ζαγόρι)

Ο ποταμός Βοϊδομάτης θεωρείται από τους πιο καθαρούς ποταμούς στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την εκπληκτική φύση, είναι η ιδανική επιλογή για να δοκιμάσετε να κάνετε rafting για πρώτη φορά. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην γέφυρα Αρίστης και η όμορφη κατάβαση φτάνει μέχρι την Γέφυρα Κλειδωνιάς.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2

Διάρκεια: 1.30 ώρα

Λούσιος (Αρκαδία)

Ο ποταμός Λούσιος προσφέρει εντυπωσιακά τοπία , καθιστώντας τον ιδανικό για όσους θέλουν να αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες στο rafting. Το μήκος της υδάτινης διαδρομής είναι 8 χιλιόμετρα και περνάει μέσα από στενό φαράγγι, όπου η πυκνή βλάστηση και η μορφολογία των βράχων θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Κατά την κατάβαση θα περάσετε κάτω από φυσικά τούνελ από τα δέντρα, από τοξωτές γέφυρες και πηγές δίνοντας σας υπέροχες εικόνες και εμπειρίες.

Βαθμός δυσκολίας: 3

Διάρκεια: 2 ώρες

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία)

Άλλη μία πολύ καλή επιλογή για τους αρχάριους είναι ο ποταμός Εύηνος, με εκκίνηση στην γέφυρα του Πόρου και διαδρομή 10 χλμ.

Βαθμός δυσκολίας: 2

Διάρκεια: 2 ώρες

Άραχθος (Τζουμέρκα)

Με δύο μοναδικές διαδρομές, ο ποταμός Άραχθος είναι από τα ωραιότερα ποτάμια για rafting. Για τους αρχάριους, αλλά και για τους έμπειρους, το ποτάμι θα σας εντυπωσιάσει! Η είσοδος είναι στο στενό φαράγγι του Αράχθου με επιβλητικές κατακόρυφες πλαγιές. Στην μέση της διαδρομής, μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε μέχρι και τον καταρράκτη της Γλύφκης, με την πανέμορφη λιμνούλα στην μέση όπου οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν.

Βαθμός δυσκολίας: 2-3(αρχάριοι)/4(έμπειροι)

Διάρκεια: 2 ώρες/4ώρες

Τα υπόλοιπα ποτάμια είναι τα εξής:

  • Καστοριά Νεστόριο (βαθμός δυσκολίας 2)
  • Κίσαβος Πηνειός (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-3)
  • Αγγίτης (βαθμός δυσκολίας 2)
  • Πελοπόννησος – Αλφειός (βαθμός δυσκολίας 3)
  • Μετέωρα -Ασπροπόταμος (βαθμός δυσκολίας 3),
  • Αλιάκμονας (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
  • Ευρυτανία Αχελώος (βαθμός δυσκολίας 1),
  • Ταυρωπός (βαθμός δυσκολίας 2),
  • Τρικεριώτης (βαθμός δυσκολίας 3)
  • Τζουμέρκα Καλαρύτικος, (βαθμός δυσκολίας 4)
  • Γρεβενά -Βενέτικος (διάφοροι βαθμοί δυσκολίας από 1-5)
  • Μυλοπόταμος (βαθμός δυσκολίας 4)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 Σχόλια

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon