skiing vs snowboarding

Ski vs Snowboard. Τι να διαλέξω?

Ski και Snowboard! Δύο από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά χειμερινά σπορ παγκοσμίως. Στυλ, δράση και ταχύτητα σε συνδυασμό με τα αλπικά τοπία που οι περισσότεροι λατρεύουν. Προσωπικά έχουμε δοκιμάσει και τις δύο δραστηριότητες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και μας εντυπωσίασαν αμφότερες. Το κάθε άθλημα έχει να σας προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Παρακάτω στο άρθρο μας θα εξηγήσουμε αναλυτικά τις εκάστοτε περιπτώσεις των δυο αθλημάτων και ό,τι αυτά περιλαμβάνουν.

Βασικές πληροφορίες για το Ski

Το ski ή αλλιώς χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα ευρέως γνωστό όπως προαναφέραμε. Το άθλημα γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ολίσθηση πάνω σε επιφάνεια καλυμμένη με χιόνι. Αποτελεί ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, μπότες και κατάλληλα πέδιλα. Στην Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό σαν άθλημα τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν αρκετά χιονοδρομικά κέντρα. Γνωστά είναι αυτό του Παρνασσού, των Καλαβρύτων, στο Καϊμακτσαλάν, της Βασιλίτσας και πολλών ακόμη σε διάφορες ορεινές τοποθεσίες. Ακόμη, το άθλημα του ski περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Αξεσουάρ για το ski μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ιστορικά αναφέρεται ότι το ski ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες. Αποτελούσε τον τρόπο μετακίνησης υπό αντίξοες συνθήκες, στις δύσβατες περιοχές που είχαν καλυφθεί με χιόνι. Η κίνηση ήταν εφικτή με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες. Αυτές οι σανίδες, τα γνωστά και ως σκι έδωσαν την αντίστοιχη ονομασία στο άθλημα. Τα σκι τα έδεναν πάνω στα παπούτσια ή τις μπότες τους.

skiing at bansko ski center

Βασικές πληροφορίες για το Snowboarding

Το Snowboarding είναι το χειμερινό άθλημα που περιλαμβάνει την κατάβαση με ειδική σανίδα από κάποια πλαγιά με χιόνι. Η σανίδα είναι δεμένη καθ’ όλη την διάρκεια της εκτέλεσης της κατάβασης στα πόδια του αθλητή. Η ανάπτυξη του αθλήματος επηρεάστηκε από δραστηριότητες όπως το surfing, το skateboarding, αλλά και το σκι που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο. Ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, έγινε αρκετά δημοφιλές το 1970, ενώ λίγο αργότερα το 1998 έγινε χειμερινό Ολυμπιακό άθλημα.

Αξεσουάρ για το snowboard μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ιστορικά κάποιοι θεωρούν ότι η πρώτη χιονοσανίδα εφευρέθηκε το 1965 και ονομάστηκε Snurfer (από τον συνδυασμό λέξεων Snow Surfer). To 1979 διεξήχθη το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα Snurfing στο Μίσιγκαν.

Ski ή Snowboard για αρχάριους?

Ski μπορείτε να μάθετε εύκολα αρχικά, αλλά είναι πιο δύσκολο να φτάσετε σε υψηλό επίπεδο στην πορεία. Από την άλλη, το Snowboarding είναι πιο δύσκολο στην αρχή λόγω ισορροπίας. Στην πορεία όμως η επίτευξη ενός πιο προχωρημένου επιπέδου είναι σχετικά ευκολότερη. Προφανώς και υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, αλλά μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να κάνετε την πρώτη σας επιλογή για το αντίστοιχο χειμερινό σπορ που θέλετε.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι βρίσκουν το ski πιο εύκολο. Ο λόγος είναι ότι μπορούν να σηκωθούν πιο άνετα και με λιγότερη δυσκολία έπειτα από κάποια πτώση. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πόδια τους είναι χωρισμένα. Ακόμη η στάση του σώματος με τα πόδια προς τα εμπρός είναι πιο φυσική και δεν τους δυσκολεύει. Από την άλλη, στο snowboard και τα δύο πόδια είναι ενωμένα σε μια σανίδα κάτι που δυσκολεύει την επαναφορά μετά από μια πτώση. Ακόμη, το σώμα βρίσκεται σε πλάγια θέση που είναι πιο αφύσικη και άβολη για πολλούς ανθρώπους.

Οι ίδιες σκέψεις που προαναφέραμε επηρεάζουν επίσης την δυσκολία επίτευξης ενός πιο προχωρημένου επιπέδου, αλλά αντιστρόφως αυτή την φορά. Αν και πιο φυσικό στην αρχή, το ότι τα πόδια στο ski είναι χωρισμένα, μπορεί να δυσκολέψει την εκμάθηση των προχωρημένων στροφών, καθώς μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μετακινήσεις και τα δύο πόδια ταυτόχρονα. Οι Snowboarders όμως δεν θα έχουν αυτό το ζήτημα, κάτι που μπορεί να διευκολύνει την πρόοδο σε πιο προχωρημένες στροφές.

Κατάλογο με όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαφορές ανάμεσα σε ski & snowboard

Θέση σώματος

Ski

Το Ski είναι πιο εύκολο να το συνηθίσετε καθώς και τα δύο πόδια κινούνται ανεξάρτητα και προχωράτε με το σώμα σας στραμμένο προς την ίδια μεριά που είναι τα πόδια σας. Το να κοιτάτε προς τα εμπρός σας δίνει επίσης μια πολύ καλύτερη θέα της πλαγιάς που κατευθύνεστε, συγκριτικά με έναν snowboarder.

Snowboard

Το ότι και τα δύο πόδια βρίσκονται κολλημένα σε μια σανίδα, μπορεί να είναι ενοχλητικό στην αρχή και χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσετε. Πρέπει το σώμα σας να βρίσκεται  σε 90 μοίρες συγκριτικά με το που δείχνουν τα πόδια σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι με το snowboard, δεν έχετε καλή επίβλεψη της πλαγιάς, κάτι που μπορεί να σας δυσκολέψει σχετικά με τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας.

Τραυματισμοί

Ski

Παρόλο που τα πόδια σας είναι χωρισμένα και μπορεί να δυσκολέψουν την πτώση, μπορεί ωστόσο να αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμών κατά την διάρκεια περιστροφικών κινήσεων. Το Ski τείνει επίσης να καταπονεί τα γόνατά περισσότερο από το Snowboarding.

Snowboard

Το ότι και τα δύο πόδια συνδέονται στην ίδια σανίδα σημαίνει ότι οι Snowboarders είναι πιθανό να παρουσιάσουν περισσότερους τραυματισμούς όταν βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσης τους σχετικά με τους σκιέρ. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί είναι αυτοί σε καρπούς, ώμους και αστραγάλους.

Ρουχισμός

Εκτός από τις μπότες και το κράνος, τα ίδια ρούχα μπορούν γενικά να φορεθούν και για τις 2 δραστηριότητες. Θα χρειαστείτε ένα ζεστό μπουφάν που θα σας προστατεύει από τις έντονες καιρικές συνθήκες στο βουνό, εσωθερμικά, ένα παντελόνι αδιάβροχο για το χιόνι, γάντια και μερικές ζεστές κάλτσες για ski. Εάν πηγαίνετε στις πλαγιές για πρώτη φορά, μπορείτε να νοικιάσετε όλο αυτό τον εξοπλισμό από το αντίστοιχο χιονοδρομικό κέντρο που έχετε επισκεφθεί.

getting ready for ski

Πού μπορώ να παρακολουθήσω μαθήματα?

Για όσους πηγαίνουν για πρώτη φορά σε κάποιο χιονοδρομικό με σκοπό να δοκιμάσουν κάποιο winter sport, το αντίστοιχο κέντρο έχει μεριμνήσει ήδη για αυτούς.

Στα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, υπάρχουν σχολές διαθέσιμες να αναλάβουν την εκπαίδευση σας και να σας μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους. Οι τιμές ποικίλουν τόσο από την περιοχή και το αντίστοιχο χιονοδρομικό, όσο και από το αν θα ζητήσετε να κάνετε μαθήματα μαζί με κάποιο άλλο γκρουπ ή ιδιαίτερο μόνος/η σας.

Για αποφυγή συνωστισμού είναι προτιμότερο να έχετε κλείσει κάποιο ραντεβού πριν την άφιξη σας στον χώρο. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε και για τις τιμές που ορίζονται σε κάθε σχολή για να έχετε μια πρώτη επαφή ή αν σας συμφέρει το ατομικό ή ομαδικό μάθημα. Αν δεν έχετε επιχειρήσει ξανά κάποιο από τα αθλήματα που αναφέραμε στο άρθρο μας παραπάνω, σίγουρα αξίζει να πάρετε μια πρώτη γεύση με κάποιον έμπειρο δάσκαλο που θα σας βάλει πιο γρήγορα στο κλίμα και σίγουρα θα σας γλιτώσει από πολλές μελλοντικές τούμπες!

Για όποιον ενδιαφέρεται να το πάει ένα βήμα παραπέρα υπάρχουν μαθήματα και για πιο προχωρημένα επίπεδα. Μπορείτε να μάθετε πιο advanced κινήσεις, να δουλέψετε πάνω σε περισσότερες τεχνικές και να αγοράσετε τον δικό σας προσωπικό εξοπλισμό.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon