aff skydive

Skydiving: Η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας

Η ελεύθερη πτώση είναι τo extreme sport που αποτελεί όνειρο για αρκετούς, αλλά λίγοι τολμούν να δοκιμάσουν. Είναι η απόλυτη εμπειρία αδρεναλίνης σε συνδυασμό με την κορυφαία αίσθηση ελευθερίας. Ανάμεικτα και έντονα συναισθήματα που δύσκολα θα  νιώσετε σε άλλη δραστηριότητα. Αρχικά η πρώτη επαφή ήρθε με τα άλματα στατικού ιμάντα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας. Στην συνέχεια έκανα 2 tandem άλματα μετά το πέρας αυτής και 2 άλματα AFF. Παρακάτω στο άρθρο μας θα αναλύσουμε τους όρους που προανέφερα και γενικότερα θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την ελεύθερη πτώση.

Ιστορικά στοιχεία για την ελεύθερη πτώση

Γυρίζοντας πίσω στο 1100, θα βρούμε τις πρώτες αναφορές για την ελεύθερη πτώση στην Κίνα. Οι Κινέζοι επιχειρούσαν τα γνωστά σήμερα «base jumps»  πηδώντας από γκρεμούς με αυτοσχέδια αλεξίπτωτα.

Αργότερα το 1485, ο Leonardo Da Vinci το πρώτο αλεξίπτωτο. Μετά από 515 χρόνια, στις 26 Ιουνίου 2000 ο Adrian Nicholas έκανε ένα ακριβές αντίγραφο του μοντέλου του Da Vinci έχοντας επιτυχημένη προσγείωση. Το αλεξίπτωτο ζύγιζε 187 κιλά και ήταν κατασκευασμένο από σχοινί, καραβόπανο και ξύλο. Ωστόσο για να ολοκληρωθεί ένα άλμα από τα 10.000 πόδια, έπρεπε στις 7.000 πόδια να κόψει το παραπάνω αλεξίπτωτο. Στην συνέχεια η ολοκλήρωση της προσγείωσης γινόταν με ένα κανονικό.

Η πραγματική ιστορία της ελεύθερης πτώσης ξεκινάει με τον Γάλλο  Andre-Jacques Garnerin. Ο Garnerin έκανε πετυχημένες καταβάσεις το 1797 χρησιμοποιώντας θόλο φτιαγμένο από καραβόπανο και πηδούσε από αερόστατο. Το πρώτο ηχογραφημένο ελεύθερο άλμα πιστώθηκε στη Leslie Irvin το 1919. Τέλος οι πρώτες αγωνιστικές καταβάσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930.

Η ελεύθερη πτώση έγινε ευρέως γνωστή, όταν ο στρατός άρχισε να αναπτύσσει τεχνολογία αλεξιπτώτων και χρησιμοποίησε τα άλματα ως τακτική κίνηση κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο έγινε πιο δημοφιλής. Γεγονός που οδήγησε στο να γίνει εθνικό άθλημα το 1952.

Το ρεκόρ Guinness μέχρι σήμερα στην ελεύθερη πτώση το κατέχει ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner. Ο Felix πήδηξε με επιτυχία από 39 χιλιόμετρα ύψος το 2012 και έσπασε το φράγμα του ήχου.

Τι είναι το Tandem

Ο κατάλληλος τρόπος για να βιώσετε αυτή την συναρπαστική εμπειρία, με τον ασφαλέστερο τρόπο. Αρχικά και αφότου προσέλθετε στην εκάστοτε ζώνη ρίψης ξεκινάτε την διαδικασία από το θεωρητικό κομμάτι. Η μίνι εκπαίδευση εδάφους περιλαμβάνει βασικές γνώσεις και περιγραφή εξοπλισμού. Ακόμη περιλαμβάνεται και η σωστή στάση που πρέπει να έχει το σώμα σας στις εκάστοτε φάσεις του άλματος. Στο tandem άλμα ο μαθητευόμενος είναι μπροστά από τον εκπαιδευτή του και σταθερά δεμένος πάνω του καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Ο εκπαιδευτής έχει τον πλήρη έλεγχο της ροής του άλματος. Από την στάση του σώματος μέχρι και τον χειρισμό του αλεξιπτώτου και την ασφαλή προσγείωση στην εκάστοτε ζώνη ρίψης.

tandem skydive - ελεύθερη πτώση tandem
Διαδικασία

Στο διαδικαστικό κομμάτι η πτώση είναι αρκετά απλή (όσο απλό μπορεί να είναι ένα άλμα από αεροπλάνο!) Αρχικά φτάνει το αεροπλάνο στο κατάλληλο ύψος, ανοίγει η πόρτα και ξεκινάνε οι ρίψεις των αλεξιπτωτιστών. Η διάρκεια ωστόσο της ελεύθερης πτώσης εξαρτάται από το αρχικό ύψος που θα ξεκινήσει το άλμα. Κάτι που εξαρτάται και από το άτομο (τι πακέτο θα επιλέξει), αλλά και από την σχολή που θα επιλέξετε να πάτε (δεν έχουν όλοι τα ίδια πακέτα). Κάποιοι επιλέγουν για παράδειγμα το tandem από τα 8.000 πόδια. Ναι μεν είναι πιο οικονομικό, η ελεύθερη πτώση διαρκεί όμως μόνο 10 δευτερόλεπτα περίπου. Κάποιες σχολές σαν ανώτατο όριο έχουν την προσέγγιση στα 12000 πόδια και άλλες ανώτατο όριο τα 14.000 πόδια. Στην τελευταία περίπτωση η διάρκεια είναι περίπου 55 δευτερόλεπτα με ταχύτητα που φτάνει τα 220 χιλιόμετρα ανά ώρα.  

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά δεν θα προλάβετε να αντιληφθείτε και πολλά. Λίγο το άγχος, λίγο η αδρεναλίνη ο χρόνος περνάει αστραπιαία σε όποια επιλογή και αν έχετε κάνει. Στην συνέχεια ο εκπαιδευτής σε συγκεκριμένο υψόμετρο, ανοίγει το αλεξίπτωτο και περνάτε στην δεύτερη φάση του άλματος. Αυτή η φάση συσχετίζεται με την εναέρια βόλτα με το αλεξίπτωτο. καθώς επίσης και την καθοδήγηση αυτού. Μετά από 5 περίπου λεπτά ξεκινάει η τρίτη και τελευταία φάση του άλματος, που συσχετίζεται με την προσέγγιση της ζώνης ρίψεως και την ασφαλή προσγείωση σας στον χώρο.  

Βίντεο από Tandem άλμα μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:

Aff training

Θεωρία

Με την μέθοδο εκπαίδευσης A.F.F. (Accelerated Free Fall) μπορείτε έπειτα από κατάλληλη εκπαίδευση να πετάτε μόνος σας, σαν αυτόνομος αλεξιπτωτιστής. Είναι ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμο, με παγκόσμια αναγνώριση που σας επιτρέπει με την περάτωση του σχολείου να πετάτε μόνοι σας μέσα σε λίγες μέρες.

Η ροή του διπλώματος AFF ξεκινάει με το σχολείο εδάφους που διαρκεί περίπου 7 ώρες. Αρχικά μαθαίνετε τον εξοπλισμό σας, τα μέρη του αλεξιπτώτου και την χρήση του κάθε εξαρτήματος. Μαθαίνετε την συσχέτιση χρόνου και ύψους, καθώς επίσης και ποια είναι η σωστή στάση του σώματος που πρέπει να έχετε κατά την ελεύθερη πτώση.

Σε επόμενα μαθήματα η ύλη είναι σχετική με το ποιους ελέγχους πρέπει να κάνετε από την στιγμή που ανοίγει το αλεξίπτωτο σας, πως μπορείτε να το κατευθύνετε και ποιες είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για μια ασφαλή προσγείωση.

Τέλος μαθαίνετε για πιθανές εμπλοκές που μπορεί να συμβούν κατά το άνοιγμα του θόλου σας. Πως να τις αντιμετωπίζετε, ποιος είναι ο τρόπος προσγείωσης ανάγκης και ποια σήματα ακολουθείτε στον αέρα κατά την ελεύθερη πτώση.

skydive-free fall jump
Πρακτικό μέρος

Μετά την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, περνάτε στο δεύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι, αυτό της πρακτικής εξάσκησης.  Το πρόγραμμα αποτελείτε από 7 διαφορετικά επίπεδα που πρέπει να τα περάσετε το καθένα ξεχωριστά με επιτυχία πριν την απόκτηση του διπλώματος. Για το πρώτο άλμα συγκεκριμένα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και tandem και προσμετράτε κανονικά στα 7 επίπεδα. Αν οι στόχοι κάποιου επιπέδου δεν επιτευχθούν, ο μαθητής δεν γίνεται να περάσει στο επόμενο επίπεδο και το άλμα πρέπει να επαναληφθεί.

Στα 3 πρώτα άλματα (πλην του πρώτου αν γίνει tandem) η ελεύθερη πτώση γίνεται με συνοδεία 2 εκπαιδευτών που πετάνε μαζί σας. Σας καθοδηγούν με τα κατάλληλα σήματα, έτσι ώστε να διατηρείτε σωστή στάση σώματος και να είστε σε θέση να εκτελέσετε τις αντίστοιχες ενέργειες που απαιτεί το κάθε επίπεδο. Βασικοί στόχοι των 3 αυτών αλμάτων είναι η επίγνωση του ύψους, η σταθερή στάση του σώματος, κάποιες στροφές και το άνοιγμα του αλεξιπτώτου.

Στα επόμενα άλματα από το 4ο έως το 7ο υπάρχει συνοδεία ενός μόνο εκπαιδευτή. Αξιολογεί τις ικανότητες σας, προσέχει για την ασφάλεια σας, ενώ γίνεται παράλληλα εισαγωγή σε νέες τεχνικές. Η εξάσκηση και το θεωρητικό κομμάτι της κάθε πρακτικής γίνεται πριν το άλμα στο έδαφος.

Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις όσον αφορά το κομμάτι της προσγείωσης που είστε από το πρώτο άλμα μόνος (πλην του tandem), η καθοδήγηση για την σωστή είσοδο στην ζώνη ρίψης και την ασφαλή προσγείωση γίνεται μέσω ασυρμάτου.

Μετά το πέρας των 7 επιτυχημένων επιπέδων (όχι αναγκαστικά 7 αλμάτων) είστε σε θέση να κάνετε ελεύθερη πτώση μόνος σας. Με μόνη προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί έλεγχος από εκπαιδευτή στον εξοπλισμό σας. Στην συνέχεια για όποιον θέλει να συνεχίσει περαιτέρω το άθλημα, υπάρχουν και άλλα διπλώματα για αυτονομία, καθώς επίσης και για όποιον θέλει να γίνει εκπαιδευτής.

Περισσότερα άρθρα για δραστηριότητες, μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Όσον αφορά την μετέπειτα πορεία σας σαν αλεξιπτωτιστές, μετά την απόκτηση του AFF διπλώματος, για να είστε ενεργοί και αυτόνομοι πρέπει να εκτελείτε άλμα κάθε 30 ημέρες. Αν περάσει ο καιρός και δεν έχετε κάνει άλμα, για να σας επιτραπεί να κάνετε ελεύθερη πτώση μόνοι σας, πρέπει πρώτα να προηγηθεί εκπαιδευτικό άλμα με συνοδεία εκπαιδευτή που προφανώς κοστίζει παραπάνω. Οπότε πρέπει από πριν να σκεφτείτε καλά τι ακριβώς θέλετε και αν είστε σε θέση να δίνετε κάθε μήνα το ποσό των 60 € περίπου για κάθε άλμα.

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε σκεφτείτε ότι για να πέσετε μόνοι σας μελλοντικά θα πληρώνετε περίπου 180 € για το άλμα με τον εκπαιδευτή συν τα 60 € για ελεύθερη πτώση μόνοι σας. Στο άθροισμα όσο περίπου ένα tandem άλμα που θέλει να κάνει κάποιος χωρίς δίπλωμα. Επίσης να σημειωθεί για τους φίλους των action cameras, για να μπορείτε να έχετε κάμερα μαζί σας στο άλμα, πρέπει να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 αλμάτων πρώτα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς. Μέχρι τότε αν κάποιος επιθυμεί φωτογραφικό υλικό πρέπει να πληρώνει έξτρα πακέτο σαν αυτά που προαναφέραμε στην περίπτωση του tandem.

Το κόστος του AFF ανέρχεται περίπου στα 1500 €. Με την προϋπόθεση ότι θα περάσετε με επιτυχία το κάθε επίπεδο στο πρώτο άλμα. Από εκεί και πέρα για κάθε επανάληψη επιπέδου το κόστος ανέρχεται σε 230 €- 250 € για τα επίπεδα 1 έως 3, ενώ στα 180 € περίπου για τα επίπεδα 4 έως 7. Ένας μέσος όρος περάτωσης του σχολείου είναι τα 10 άλματα. Στο αρχικό κόστος να υπολογίζετε επιπροσθέτως τα εκάστοτε έξοδα μετακίνησης και τις ιατρικές βεβαιώσεις που χρειάζονται από παθολόγο και καρδιολόγο.

Προϋποθέσεις

Συγκεκριμένο όριο ηλικίας δεν υπάρχει. Απλά όσοι είναι κάτω από 18 χρειάζονται την συγκατάθεση των γονέων τους. Στην περίπτωση ακόμη μικρότερων παιδιών προϋπόθεση είναι να μπορεί η εξάρτηση να προσαρμοστεί πάνω στο παιδί. Σαν ανώτατο όριο κιλών ορίζονται τα 120 κιλά περίπου για ελεύθερη πτώση από τα 14.000 πόδια, ενώ από τα 8.000 πόδια μέχρι 85 κιλά. Καλό επίσης είναι πριν την πτώση να είστε ξεκούραστοι και να αποφύγετε τα βαριά γεύματα.

ελεύθερη πτώση tandem άλμα

Κόστος και τοποθεσία

Η ελεύθερη πτώση είναι από τις δραστηριότητες που γενικά κοστίζει και όχι άδικα βέβαια. Το κόστος της πτώσης εξαρτάται από το υψόμετρο που θα επιλέξετε να πέσετε. Στην περίπτωση του tandem άλματος, αν επιλέξετε τα 8.000 πόδια θα σας κοστίσει περίπου 180 €, ενώ ένα άλμα από τα 12.000 ή 14.000 πόδια φτάνει τα 210 €.

Ακόμη διαφοροποίηση της τιμής μπορεί να γίνει από το αν θα επιλέξετε η πτώση σας να βιντεοσκοπηθεί ή όχι. Εκεί το κόστος αρχίζει από 40 € για handy cam video από τον ίδιο τον εκπαιδευτή και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100€ για βιντεοσκόπηση από έξτρα αλεξιπτωτιστή που θα πηδήξει μαζί με σας. Δυνατότητα να έχετε την δική σας action camera μαζί δυστυχώς δεν υπάρχει. Οι κανονισμοί λένε πως για να γίνει αυτό, πρέπει να έχετε δίπλωμα  και να έχετε πραγματοποιήσει 200 πτώσεις πρώτα. Υπάρχουν κέντρα για ελεύθερη πτώση, με ζώνες ρίψης που μπορείτε να βρείτε στην Κωπαΐδα , στην περιοχή της Πάχης στα Μέγαρα και σε άλλα σημεία της Ελλάδας όπως στην Κρήτη ή τις Σέρρες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon