preparing the luggage for the baby

Τι να έχω στην βαλίτσα του μωρού για το επόμενο μας ταξίδι?

Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στο ταξίδι, για τους νέους κυρίως γονείς, είναι η προετοιμασία για την βαλίτσα του μωρού. Ειδικά από την στιγμή που αποφασίζουμε να κλείσουμε εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι μας, αυτομάτως αρχίζουμε να σκεφτόμαστε «Πόσα ρούχα πρέπει να πάρω για το μωρό?», «Πως θα του δίνω το γάλα του όσο είμαστε έξω?», «Πρέπει να πάρω όλο το πακέτο με τις πάνες, μήπως δεν μας φτάσουν?» και άλλα πολλά.

Η πρόκληση αυτή ξεκινάει από την ανάγκη των γονέων να είναι προετοιμασμένοι για κάθε πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει στο ταξίδι με το μωρό. Το άγχος να έχουμε προβλέψει την κάθε στιγμή και να έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα είναι μεγάλο, και το λέω εκ πείρας ως μια “αγχωτική” μαμά, ιδίως στις πρώτες εξορμήσεις (μετά ηρέμησα!).

Στο πρώτο μας ταξίδι στην Βαρκελώνη με το μωρό μας, από το άγχος μου να πάρω τα απαραίτητα, πήρα σχεδόν τα πάντα! Ένα ολόκληρο πακέτο πάνες για 5 μέρες, πάρα πολλά σετ ρούχων, φορμάκια, πετσετάκια, πετσέτες και ό,τι άλλο σκεφτόμουν το έβαζα στην βαλίτσα. Είχα γεμίσει μία ολόκληρη βαλίτσα με τα πράγματα του μωρού και γυρίσαμε εν τέλει με τα μισά να έχουν χρησιμοποιηθεί. Ήταν μεγάλη υπερβολή και στο επόμενο ταξίδι μας στην Βόρεια Ελλάδα είχα πάρει τα μισά ρούχα, πήρα τις πάνες από εκεί και γνώριζα πλέον τι να βάλω και τι να μην βάλω στην βαλίτσα.

Ελπίζουμε το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει, είτε είναι το πρώτο σας ταξίδι με το μωρό σας, είτε θέλετε στο επόμενο να είστε πιο προετοιμασμένοι. Παρακάτω, αναλύουμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε, βάσει εμπειρίας αλλά και περιπτώσεων από άλλους γονείς που έχουμε ακούσει τι να έχετε μαζί σας στην βαλίτσα του μωρού για το ταξίδι σας.

Για τσάντες και βαλίτσες μπορείτε να δείτε εδώ.

Εξοπλισμός ταξιδιού

Για αρχή θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντικός είναι ο εξοπλισμός του ταξιδιού και στην προκειμένη περίπτωση, η βαλίτσα, αλλά και η χειραποσκευή και η τσάντα που θα έχετε μαζί σας στις βόλτες σας. Εμείς μέχρι τώρα έχουμε την βαλίτσα του μωρού (ή την χειραποσκευή του ανάλογα με το πόσες μέρες είναι το ταξίδι μας), το backpack για να έχουμε μαζί μας στην διαδρομή και στις βόλτες μας και το μικρό τσαντάκι όπου έχουμε τα απαραίτητα για την επίσκεψη στο μπάνιο.

Το τσαντάκι το χρησιμοποιούμε όταν βρισκόμαστε έξω, ο μικρός μας έχει γεμίσει την πάνα του και πρέπει να πάμε στο μπάνιο να τον αλλάξουμε. Επειδή συνήθως το μπάνιο έχει περιορισμένο χώρο, ειδικά το μπάνιο στο αεροπλάνο, το backpack δυσκολεύει τις κινήσεις μας. Για αυτό και το τσαντάκι, το οποίο έχουμε μέσα στο backpack, πιάνει μικρότερο χώρο και έχει όσα ακριβώς χρειαζόμαστε για την αλλαγή της πάνας και πιο συγκεκριμένα:

  • 3 πάνες, όπου ανανεώνουμε συνεχώς κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε.
  • 1 σελτεδάκι, ή κάποιο αδιάβροχο πανάκι για να ξαπλώνει πάνω το μωρό σας.
  • 1 πακέτο μωρομάντηλα, όπου εμείς βάζουμε στο τσαντάκι την μικρή συσκευασία ταξιδιού.
  • 1 κρέμα αλλαγής πάνας, ιδανικά την συσκευασία ταξιδιού.
  • 1 πακέτο πανάκια απολυμαντικά για να απολυμαίνετε τον χώρο όπου θα αλλάξετε το μωράκι σας.
  • 1 μικρό αφρόλουτρο σε περίπτωση που χρειαστεί να το πλύνετε.

Στην τσάντα που θα έχετε μαζί σας στην διαδρομή του ταξιδιού και στις βόλτες σας στον προορισμό σας, θα είναι μέσα το τσαντάκι αλλαγής πάνας και τα παρακάτω:

  • Διαβατήριο και απαραίτητα έγγραφα άμα ταξιδεύετε στο εξωτερικό.
  • Πάνες, ανάλογα με τις ώρες που θα είστε έξω, εμπειρικά θα υπολογίσετε την ποσότητα συν 2 ακόμα εφεδρικές. Μην ξεχνάτε να προσθέτετε όσες έχετε βγάλει πριν την επόμενη βόλτα σας.
  • Μωρομάντηλα.
  • Αντισηπτικά μαντηλάκια για να απολυμάνετε τις επιφάνειες που μπορεί να ακουμπήσει το μωρό σας.
  • Μία αλλαξιά ρούχα, ένα φορμάκι και 1 ζευγάρι κάλτσες, σε περίπτωση που λερωθούν αυτά που φοράει.
  • Μία κουβέρτα ανάλογα με την εποχή που ταξιδεύετε, για να σκεπάζετε το μωρό σας.
  • Φορητό θερμός για να διατηρεί το γάλα ή το γεύμα του μωρού σας και 2 κουταλάκια.
  • Αντλημένο γάλα ή γάλα σε σκόνη και το μπιμπερό, για όσα μωράκια πίνουν από μπιμπερό.
  • Διάφορα σνακ.
  • Παγούρ ι με νερό.
  • 2 με 3 αγαπημένα παιχνίδια του μωρού σας.
  • Πανί θηλασμού, για όσες μανούλες θηλάζουν.
  • 2 σαλιάρες.
  • Πιπίλα και εφεδρική.
  • Σακούλες για τα σκουπίδια.

Στο άρθρο μας ταξίδι με το αυτοκίνητο με το μωρό, επισημαίνουμε ότι η τσάντα αυτή πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη και να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να πάρετε κάτι από αυτήν. Είναι κατά βάση η τσάντα που έχει όσα χρειάζεστε, για τις περιπτώσεις που θέλετε γρήγορα να πιάσετε ένα μωρομάντηλο, ένα παιχνίδι ή την πιπίλα.

Personal Fact! Την ξεχάσαμε στο βανάκι στην πόλη Figueres και αφότου μπήκαμε στο μουσείο του Νταλί, μετά από λίγο χρειάστηκε ο μικρός μας άμεσα αλλαγή πάνας. Ευτυχώς ήμασταν με φίλους που είχαν και αυτοί μωράκι και προλάβαμε πριν λερωθούμε μπροστά από τα έργα του καλλιτέχνη!

Προτείνουμε να επιλέξετε μία τσάντα ελαφριά και με πολλά χωρίσματα. Τα χωρίσματα θα βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση των πραγμάτων του μωρού που θα έχετε μαζί σας στο ταξίδι. Επειδή είναι πολλά, προτείνω επίσης να υπάρχει συγκεκριμένη θέση των πραγμάτων στα χωρίσματα αυτά, για να γνωρίζετε πάντα που είναι τι.

roadtrip with baby
mother places the baby in the child’s car seat.
Η βαλίτσα του μωρού

Φτάνοντας στην βαλίτσα του μωρού για το επόμενο ταξίδι σας, πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για εκεί που θα ταξιδέψετε πρώτα. Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν υπάρχουν σουπερμάρκετ, καταστήματα μαναβικής, φαρμακεία και σίγουρα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας. Έτσι θα είστε προετοιμασμένοι πιο σωστά καθώς θα γνωρίζετε:

  • Τι μπορείτε να πάρετε στον προορισμό σας για να μην γεμίσετε την βαλίτσα σας από την αρχή, όπως το δικό μου παράδειγμα προς αποφυγή που πήρα πακέτο 44 πάνες για 4 μέρες, ενώ θα μπορούσα να πάρω ένα μικρότερο από το σουπερμάρκετ που ήταν στο ίδιο τετράγωνο με το ξενοδοχείο που μέναμε!
  • Να γνωρίζετε από πού μπορείτε να πάρετε φρέσκα λαχανικά και φρούτα για τα μωράκια σας.
  • Θα έχετε σίγουρα τα φάρμακα που θα σας έχει πει η παιδίατρος πριν το ταξίδι. Ωστόσο, για όσα δεν μπορείτε να προβλέψετε, καλό είναι να ξέρετε που θα μπορέσετε να απευθυνθείτε.

Φτάσαμε λοιπόν στην λίστα για όσα θα χρειαστεί να πακετάρετε στην βαλίτσα του μωρού σας. Θα προτείνω πρώτα σαν μαμά που πακετάρω για όλη την οικογένεια ότι άμα σας λέει το ένστικτό σας να πάρετε 3 ακόμα φορμάκια ή 1 πετσέτα ακόμα, να το κάνετε, αλλά με όρια. Θα σας προτείνω όμως παρακάτω πως υπολογίζω το τι θα παίρνω πλέον μαζί μου για να μην καταλήγω να κουβαλάω πράγματα που θα τα βάλω άθικτα πίσω στην θέση τους στο σπίτι.

όσα πρέπει να υπάρχουν μέσα στην βαλίτσα του μωρού.

Αρχικά οι πάνες! Στους προορισμούς που δεν μπορείτε να βρείτε πάνες εύκολα και χρειάζεται να τις πάρετε όλες από την αρχή του ταξιδιού, θα σας προτείνω το εξής. Ανά μήνα και βάσει γευμάτων, εμπειρικά μπορείτε να υπολογίσετε πόσες καταναλώνετε μέσα στην μέρα. Μπορείτε λίγες μέρες πριν το ταξίδι να τις μετράτε ώστε να έχετε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Και όσες υπολογίσετε ότι θα πάρετε να προσθέσετε ακόμα 2 ανά μέρα για να είστε σίγουροι.

Εμείς για παράδειγμα στον 12ο μήνα, γνωρίζαμε πλέον ότι με τα γεύματα, τα σνακ, το γάλα και το νερό, είχε 2 με 3 κενώσεις. Υπήρξαν όμως φορές, όπου την ώρα που τον άλλαζα να λέρωνε κατευθείαν την πάνα και να την πετούσα. Άρα υπολογίσαμε 6 πάνες την ημέρα.

Μωρομάντηλα: Εξίσου εμπειρικός υπολογισμός. Εμείς για ταξίδι 5 ημερών υπολογίζουμε 1 πακέτο στην βαλίτσα και ένα πακέτο στην τσάντα που θα έχετε στις βόλτες σας.

Φαγητό: Η κύρια ανησυχία μου πριν από κάθε ταξίδι! Θα βρω φρέσκα και καλά φρούτα και λαχανικά; Θα πρέπει να κουβαλήσω όλη την κουζίνα για να του μαγειρέψω το φαγητό του; Πόση ώρα μέσα στην μέρα θα μου παίρνει να μαγειρεύω για το μωρό;

Αρχικά, προτείνουμε προς διευκόλυνσή σας να επιλέξετε να κλείσετε δωμάτιο με κουζίνα ή έστω ένα μάτι για να μπορείτε να βράσετε το φαγητό. Μετά από αυτό, προτείνουμε να έχετε πάρει το δικό σας σφουγγάρι μόνο για τα πράγματα του μωρού και το δικό του καθαριστικό πιάτων που θα το έχετε βάλει σε συσκευασία ταξιδιού. Έτσι θα βεβαιωθείτε για την σωστή καθαριότητα.

Για τα μωράκια που τρώνε αλεσμένα, είναι δύσκολο να παίρνετε μαζί το multi από θέμα χώρου. Στο πρώτο μας ταξίδι είχαμε πάρει μαζί μας μία συσκευή που είναι ατμομάγειρας και μπλέντερ μαζί, για τις βρεφικές τροφές, και μας είχε λύσει τα χέρια! Το μόνο που χρειαστήκαμε ήταν τα υλικά, λίγο νερό και μία πρίζα. Έπιανε λιγότερο χώρο από το multi και το κατσαρολάκι μαζί και δεν χρειάστηκε να ψάξουμε για κουζίνα στο δωμάτιο. Τέλος, είχαμε μαζί μας το θερμός, 3 κουταλάκια και τις σαλιάρες (κατά προτίμηση σιλικόνης για εύκολο πλύσιμο).

Φάρμακα: Τα απαραίτητα φάρμακα που πρέπει να πάρετε για το μωρό σας θα σας τα πει ο παιδίατρος σας που το παρακολουθεί και γνωρίζει τις ανάγκες του.

Σεντόνια: Προτείνουμε να έχετε μαζί σας 2 σεντόνια κούνιας και να κοιμάται το μωρό μόνο σε αυτά. Όσο καθαρό και αν είναι το δωμάτιο/ξενοδοχείο, υπάρχει πιθανότητα το απορρυπαντικό σε σύγκριση με το δικό σας να προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση ή ερεθισμό.

Πετσέτες: Πάρτε μαζί σας 2 από τις πιο μαλακές και αγαπημένες πετσέτες/μπουρνούζια του μωρού σας. Εδώ ισχύει το ίδιο με τα σεντόνια.

Ρούχα: Υπολογίζετε ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες του ταξιδιού σας, πόσα και τι ρούχα θα πάρετε. Αν για παράδειγμα το ταξίδι σας είναι σε κάποιο Ελληνικό νησί, θα πάρετε μαζί σας 2 μαγιό (κατά προτίμηση ολόσωμα με UPF προστασία), καπέλο, πετσέτα θαλάσσης και παπούτσια θαλάσσης. Αν το ταξίδι σας είναι σε χειμερινό προορισμό, θα χρειαστείτε ζεστά ρούχα, σκουφάκια, γάντια, ζακέτες και ειδικά αδιάβροχα παπούτσια.

Όποιος και αν είναι ο προορισμός σας, σας προτείνουμε να υπολογίζετε 2 αλλαξιές για μέσα στην μέρα, 2 φορμάκια ανά ημέρα, 2 σετ πυτζαμάκια ανά 4 μέρες, 1 ζευγάρι κάλτσες ανά ημέρα (εκτός αν είναι καλοκαίρι που θα φοράει πέδιλα όλη μέρα). Εγώ είχα σε μπουκαλάκι συσκευασίας ταξιδιού το απορρυπαντικό ρούχων που χρησιμοποιώ στα ρούχα του μωρού και έπλενα στο χέρι ρούχα και φορμάκια.

Γάλα: Δυστυχώς για όσα μωράκια πίνουν γάλα από μπουκάλι, αντλημένο ή σκόνη, δεν μπορούμε να προτείνουμε πολλά. Ο μικρός μας θήλαζε αποκλειστικά για πολλούς μήνες και δεν πήρε ποτέ μπουκάλι και πιπίλα και για αυτό δεν γνωρίζουμε πολλά.

Τέλος, η προετοιμασία για ένα ταξίδι χωρίς άγχος με το μωρό σας απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και οργάνωση. Φτιάχνοντας μια ολοκληρωμένη λίστα, πακετάροντας στρατηγικά τα απαραίτητα αντικείμενα και όντας προετοιμασμένοι για απροσδόκητες καταστάσεις, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία. Είναι επίσης σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και να παραμείνετε θετικοί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα, θα μπορέσετε να απολαύσετε αξέχαστες οικογενειακές διακοπές χωρίς πρόσθετο άγχος. Ξεκινήστε το ταξίδι σας με το δεξί, προετοιμαζόμενοι για τις ανάγκες του μωρού σας και προνοώντας. Με αυτές τις στρατηγικές, θα είστε έτοιμοι να βγείτε στο δρόμο και να δημιουργήσετε ευτυχισμένες αναμνήσεις με την οικογένειά σας. Θέλουμε πολύ να ακούσουμε τις δικές σας ιστορίες στα σχόλια παρακάτω και τις δικές σας συμβουλές!

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon