Πανοραμική όψη της παλιάς πόλης στην Βαρσοβία

Travel guide για την Βαρσοβία

Βαρσοβία! Η ωραία της Ευρώπης που έχει περάσει πολλά. Πολύχρωμες και γραφικές γειτονιές, όμορφες πλατείες, παλάτια και υπαίθριες αγορές, είναι λίγα από τα οποία συνθέτουν το μοτίβο της πρωτεύουσας και δίνουν παλμό στην πόλη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, τόσο η παλιά όσο και η νέα πόλη βομβαρδίστηκαν από τους ναζί στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Ανακατασκευάστηκαν μετά τον πόλεμο εκ νέου, με τέτοια λεπτομέρεια που τα κτίρια μοιάζουν να έχουν την ηλικία των αρχικών κτισμάτων και όχι διάρκεια ζωής μόνο λίγες δεκαετίες πριν. Παρακάτω στο άρθρο μας, θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την πρώτη σας επίσκεψη στην Βαρσοβία.

Γενικές Πληροφορίες

  • Tο νόμισμα της Πολωνίας είναι το Polish Zloty. Για να είστε πάντα ενήμεροι σχετικά με αλλαγές στην ισοτιμία των νομισμάτων επισκεφθείτε το: XE Currency Converter.
  • Η Βαρσοβία είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας.
  • Έχει πληθυσμό περίπου 1.8 εκατομμύρια κατοίκους.
  • Η πρώτη ιστορική αναφορά στη Βαρσοβία χρονολογείται το έτος 1313 μ.Χ., την εποχή εκείνη πρωτεύουσα της Πολωνίας ήταν η Κρακοβία.
  • Έχει δύο αεροδρόμια, το Chopin και το Modlin. Για διαθέσιμες πτήσεις και τιμές δείτε εδώ.
  • Στη Βαρσοβία ταξιδεύουμε με Διαβατήριο ή Αστυνομική Ταυτότητα νέου τύπου όπου τα στοιχεία αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.
  • Η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι φυσικά τα Πολωνικά. Οι περισσότεροι όμως, αν όχι όλοι, μιλούν Αγγλικά.

Μετακινήσεις

Μεταφορά από/προς αεροδρόμιο

Όπως προαναφέραμε υπάρχουν δυο αεροδρόμια, το Modlin και το Chopin. Συγκεκριμένα, το Modlin βρίσκεται περίπου 40 km βόρεια του κέντρου της Βαρσοβίας, ενώ το Chopin μόλις 11 km μακριά. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλους τους ενδεικτικούς τρόπους μεταφοράς από τα αεροδρόμια μέχρι την πόλη της Βαρσοβίας.

Ταξί: Από το αεροδρόμιο Modlin o μέσος χρόνος διαδρομής από/προς τη Βαρσοβία, με ευνοϊκές συνθήκες οδήγησης, είναι περίπου 40 λεπτά. Ο τιμοκατάλογος για τα δρομολόγια αυτά είναι προκαθορισμένος και εξαρτάται από τον προορισμό σας στην πόλη. Από το αεροδρόμιο Chopin ο χρόνος μετακίνησης στο κέντρο της πόλης αντίστοιχα είναι περίπου 30 λεπτά.

Για κρατήσεις και τιμές δείτε εδώ.

Τρένο: Ένας οικονομικός τρόπος για να φτάσετε στη Βαρσοβία από το αεροδρόμιο Modlin είναι το τρένο Koleje Mazowieckie. Θα χρειαστεί πρώτα να πάρετε το αντίστοιχο λεωφορείο, του οποίου η στάση βρίσκεται ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο. Το λεωφορείο θα σας πάει ως τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Modlin, όπου θα κάνετε την μεταβίβαση και θα συνεχίσετε ως το κέντρο της Βαρσοβίας. Τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια κάθε 20-30 λεπτά, ενώ η διαδρομή με το τρένο διαρκεί από 40 έως 60 λεπτά (ανάλογα τον σταθμό που θα κατεβείτε). Ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψετε με λεωφορείο από/προς το σιδηροδρομικό σταθμό είναι περίπου 10 λεπτά.

Στο αεροδρόμιο Chopin υπάρχουν δύο εταιρείες οι SKM και KM. Η διάρκεια του δρομολογίου διαρκεί 20 έως 25 λεπτά και για τις δύο γραμμές. Η SKM διαθέτει 2 γραμμές την S2 και την S3 που θα σας μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης. Με την S2 μπορείτε να πάτε στο σταθμό Warszawa Śródmieście, ενώ με την S3 θα κάνετε στάση στο Warszawa Centralna, όπου μπορείτε να συνδεθείτε με το περιφερειακό και το υπεραστικό τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό. Από την άλλη πλευρά, η σιδηροδρομική γραμμή KM θα σας μεταφέρει και στους δύο προορισμούς.

Λεωφορείο: Το ModlinBus συνδέει το τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Modlin με το κέντρο της Βαρσοβίας και αποτελεί έναν από τους πιο φθηνούς και απλούς τρόπους μεταφοράς. Εισιτήρια μπορείτε να αγοράσετε online, στο αεροδρόμιο, αλλά και στο εσωτερικό του λεωφορείου. Το δρομολόγιο ως το κέντρο της πόλης διαρκεί περίπου 40-50 λεπτά. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι πως τα δρομολόγια, είναι προσαρμοσμένα στις ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων των πτήσεων του αεροδρόμιου Modlin. Από το αεροδρόμιο Chopin ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο κέντρο της Παλιάς Πόλης είναι να πάρετε το λεωφορείο 175. Η στάση του λεωφορείου βρίσκεται ακριβώς έξω από την αίθουσα αφίξεων, μετά την έξοδο από τον έλεγχο ασφαλείας και η διάρκεια της μετακίνησης είναι περίπου μισή ώρα.

Δωμάτια για την Βαρσοβία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μετακινήσεις εντός πόλης

Μετρό: Το μετρό της Βαρσοβίας άρχισε να λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Πολωνίας τον Απρίλιο του 1995. Υπάρχουν δύο γραμμές μετρό στη Βαρσοβία. Η γραμμή M1 του μετρό λειτουργεί από τις 05:00 π.μ. –  00:10 π.μ. από Δευτέρα έως Πέμπτη και τις Κυριακές. Τις Παρασκευές και τα Σάββατα το ωράριο λειτουργίας είναι 05:00 π.μ. – 03:00 π.μ. Η Μ2 έχει σχεδόν παρόμοιο ωράριο λειτουργίας, 05:00 π.μ. – 00:40 π.μ. και 05:00 π.μ. – 03:00 π.μ. Η γραμμή M1 εκτείνεται από βορρά προς νότο, ενώ η γραμμή Μ2 εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Και οι δύο γραμμές διασταυρώνονται στο σταθμό Swietokrzyska, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Παλάτι Πολιτισμού.

Το μετρό παρέχει εύκολη πρόσβαση στον ποταμό Βιστούλα, στους δύο κύριους πεζόδρομους, την οδό Krakowskie Przedmiescie και την οδό Nowy Swiat, καθώς και στο Εθνικό Στάδιο στην άλλη όχθη του ποταμού Βιστούλα στην περιοχή Praga. Πολλά ξενοδοχεία βρίσκονται επίσης κοντά στο σταθμό Centrum του μετρό.

Σε περίπτωση απρόβλεπτης διακοπής της υπηρεσίας (π.χ. βλάβη ή προγραμματισμένων εργασιών), η λειτουργία του μετρό μπορεί να ανασταλεί και να διατεθούν εναλλακτικά μέσα μαζικής μεταφοράς που επισημαίνονται με το γράμμα “Z”.

Λεωφορείο: Με τα λεωφορεία, μπορείτε να πάτε παντού στη Βαρσοβία. Το δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Τα κανονικά δρομολόγια λειτουργούν από τις 5:00 π.μ. έως τις 11:00 μ.μ. περίπου. Μετά από αυτό το ωράριο, αναλαμβάνουν τα νυχτερινά λεωφορεία. Είναι ένας αρκετά οικονομικός και γρήγορος τρόπος για να κυκλοφορήσετε στην Βαρσοβία και ταυτόχρονα να βλέπετε την θέα και τα στιγμιότυπα της πόλης.

Δρομολόγια και τιμές μπορείτε να δείτε εδώ.

Ταξί: Τα ταξί της Βαρσοβίας είναι αρκετά φθηνά. Οι οδηγοί χρησιμοποιούν ταξίμετρα για τον καθορισμό του τελικού ναύλου της διαδρομής σας, ο οποίος εξαρτάται από την κίνηση, την απόσταση και την ώρα της ημέρας. Οι τιμολογήσεις είναι επίσημες, καθώς καθορίζονται από την κυβέρνηση και είναι υποχρεωτικό να τηρούνται από όλες τις εταιρείες. Μπορείτε να τα βρείτε οπουδήποτε, ενώ υπάρχουν επίσης πολλές πιάτσες ταξί σε όλη την πόλη. Απλώς σηκώστε το χέρι σας για να σταματήσετε έναν διερχόμενο οδηγό και βεβαιωθείτε ότι το ταξί είναι νόμιμο πριν επιβιβαστείτε.

Τα επίσημα και νόμιμα ταξινομημένα ταξί έχουν τους αριθμούς τους τυπωμένους στις μπροστινές πόρτες του οχήματος, στην πινακίδα στην οροφή και στο εσωτερικό της άδειας ταξί του οδηγού. Έχουν επίσης πληροφορίες για την τιμή στο πίσω πλαϊνό παράθυρο. Αποφύγετε να πάρετε μη επίσημα ταξί στη Βαρσοβία, καθώς είναι πολύ πιθανό να σας χρεώσουν υπερβολικά. Τέλος, βεβαιωθείτε πάντα ότι το ταξίμετρο είναι αναμμένο και μην αποδέχεστε σταθερές τιμές, εκτός αν γνωρίζετε ότι είναι λογικές.

Τιμές και διαθεσιμότητα για ταξί εντός πόλης δείτε εδώ.

Τραμ: Τα τραμ μπορούν να αριθμηθούν από το 1 έως το 79. Η αρίθμηση από το 1 έως το 39 καλύπτει τις βασικές συνδέσεις. Οι γραμμές από 40 έως 49 λειτουργούν ορισμένες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας (π.χ. κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας). Τα τραμ με άλλους αριθμούς λειτουργούν σε ειδικές ή εναλλακτικές γραμμές.

Σε περίπτωση απρόβλεπτης διακοπής της υπηρεσίας (βλάβη ή προγραμματισμένες εργασίες), όπως προαναφέραμε στο μετρό, η κυκλοφορία του τραμ μπορεί να διακοπεί και να διατεθούν εναλλακτικά μέσα μεταφοράς που επισημαίνονται με το γράμμα “Z” ή “Z” μαζί με έναν αριθμό, π.χ. “Z-4”.

Ποδήλατο: Η Βαρσοβία είναι μια φιλική πόλη προς τους ποδηλάτες, κάτι που φαίνεται και από την συνεχόμενη ανάπτυξη των ποδηλατοδρόμων. Υπάρχουν διάφορα σημεία εντός πόλης που μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο για να εξερευνήσετε με τον δικό σας τρόπο όποιο μέρος θέλετε. Η πιο γνωστή εφαρμογή ενοικίασης είναι το Veturilo, μέσω του οποίου μπορείτε να παραλάβετε το ποδήλατο από κάποιο σημείο εντός της πόλης και όταν τελειώσετε την βόλτα να το αφήσετε αλλού, χωρίς να χρειαστεί να το επιστρέψετε στην αρχική του θέση. Το κυριότερο?! Τα πρώτα 20 λεπτά είναι δωρεάν! Το ανώτατο χρονικό διάστημα είναι 12 ώρες, αν τυχόν δεν έχει επιστραφεί μέχρι τότε, υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις που αναφέρονται στο επίσημο site της εταιρείας. Το ποδήλατο είναι από τις πιο οικονομικές επιλογές μετακίνησης στην Βαρσοβία, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνετε το πρόγραμμα σας όπως ακριβώς θέλετε εσείς.

Τιμές και τα σημεία παραλαβής και παράδοσης στον χάρτη μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Τι να κάνετε στην Βαρσοβία

Παλιά Πόλη (Stare Miasto)

Η Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας είναι το στολίδι της Πολωνικής πρωτεύουσας και όχι άδικα. Ενθουσιάζει τους επισκέπτες με τα πολύχρωμα κτίρια της και τη μοναδική ατμόσφαιρα των γραφικών δρόμων της. Έχει ενταχθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO!

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Βασιλικό Κάστρο. Εκεί ψηφίστηκε το Σύνταγμα της 3ης Μαΐου, το πρώτο στην Ευρώπη και το δεύτερο στον κόσμο. Στο πρώην σπίτι των Πολωνών ηγεμόνων, θα δείτε τα βασιλικά διαμερίσματα, πίνακες του Ρέμπραντ και καμβάδες του Μπερνάρντο Μπελότο. Στην πλατεία του Κάστρου βρίσκεται η στήλη του βασιλιά Σιγισμούνδου Γ΄ Βάσα, ο οποίος τον 16ο αιώνα μετέφερε την πρωτεύουσα της Πολωνίας από την Κρακοβία στη Βαρσοβία. Το παλαιότερο και υψηλότερο μνημείο της πρωτεύουσας είναι ένα εξαιρετικό ορόσημο όπου οι ντόπιοι στη Βαρσοβία συχνά κανονίζουν να συναντηθούν.

Η πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι η παλαιότερη και μία από τις πιο γοητευτικές πλατείες της Βαρσοβίας. Στη μέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα της Γοργόνας της Βαρσοβίας, έμβλημα και φύλακας της πόλης.

Αν έχετε χρόνο για περπάτημα και εξερεύνηση μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο της Βαρσοβίας, να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος των παλαιών τειχών της πόλης και να φωτογραφίσετε τον Βιστούλα από το σημείο παρατήρησης στην Gnojna Góra. Μπείτε στον καθεδρικό ναό, ο οποίος στεγάζει τους τάφους των μεσαιωνικών πριγκίπων της Μαζοβίας, του τελευταίου βασιλιά της Πολωνίας Stanisław August Poniatowski και του εξαιρετικού πιανίστα και πολιτικού Ignacy Jan Paderewski. Το καλοκαίρι, η Παλιά Πόλη είναι γεμάτη ζωή και λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ και event.

η παλιά πόλη στην Βαρσοβία
Ο Βασιλικός δρόμος (Trakt Krolewski)

Συνδέει τρεις πρώην κατοικίες Πολωνών ηγεμόνων: το Βασιλικό Κάστρο, τα Βασιλικά Λουτρά και το παλάτι Wilanów. Είναι η πιο διάσημη διαδρομή της πόλης. Μεταξύ των κτιρίων που περιβάλλουν τους δρόμους Krakowskie Przedmieście και Nowy Świat είναι το Προεδρικό Μέγαρο, η πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, καθώς και όμορφες εκκλησίες και αρχοντικά. Η διαδρομή συνεχίζεται κατά μήκος της κομψής και καταπράσινης Aleje Ujazdowskie, με πρεσβείες και υπουργεία που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής. Η ιστορική αυτή διαδρομή καταλήγει στο παλάτι Wilanów. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή το χειμώνα, όταν φωτίζεται με χιλιάδες φώτα στο πλαίσιο της Μεγάλης Φωταγώγησης.

Praga District

Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Βιστούλα και θεωρείται ως το πιο γνήσιο και αυθεντικό τμήμα της πόλης. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπέφερε τόσο πολύ όσο το κέντρο της πόλης και έτσι μπορείτε ακόμη να θαυμάσετε την αρχική αρχιτεκτονική του. Τα γοητευτικά σοκάκια, τα εστιατόρια που σφύζουν από ζωή, οι μοντέρνες γκαλερί τέχνης και ο εξαιρετικός συνδυασμός της ιστορικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες σχεδιαστικές αντιλήψεις έχουν καταστήσει την Praga αγαπημένο σημείο των καλλιτεχνών της Βαρσοβίας.

Οικονομικά hostel στην Βαρσοβία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Lazienki Park

Αυτός ο τεράστιος κήπος είναι το αγαπημένο μέρος των ντόπιων, όπου κάνουν μεγάλους περιπάτους μέσα στην όμορφη φύση για να ξεκουραστούν από τη φασαρία της πόλης. Στην καρδιά του πάρκου βρίσκεται η θερινή κατοικία του τελευταίου βασιλιά της Πολωνίας, του Stanisław August Poniatowski. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από το λουτρό ενός Πολωνού ευγενούς του 17ου αιώνα, το οποίο ανακατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα σε παλάτι. Εκεί, ο βασιλιάς φιλοξενούσε τα περίφημα δείπνα της Πέμπτης, στα οποία προσκαλούσε λόγιους και ποιητές για να συζητήσουν τα θέματα της ημέρας. Σήμερα είναι ένα μουσείο όπου μπορείτε να θαυμάσετε πίνακες από τις βασιλικές συλλογές.

Στους χώρους του Łazienki θα δείτε επίσης ένα αμφιθέατρο, το Μουσείο Κυνηγιού και Ιππασίας, το παλάτι Myślewicki και πολλά ελεύθερα γλυπτά.

Από την άνοιξη έως τα τέλη του φθινοπώρου, οι κήποι είναι γεμάτοι ανθισμένα λουλούδια και μπορεί να συναντήσετε σκίουρους, πάπιες και κύκνους. Αν επισκεφθείτε τη Βαρσοβία το καλοκαίρι, φροντίστε να λάβετε μέρος σε ένα από τα περίφημα κοντσέρτα Σοπέν, τα οποία πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 12.00 και στις 16.00, από τις 15 Μαΐου έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Το χειμώνα, κάντε μια βόλτα κατά μήκος της Κινέζικης Λεωφόρου, όπου θα δείτε φωτεινές φιγούρες μήκους πολλών μέτρων με κοστούμια εποχής.

τα βασιλικά λουτρά στην Βαρσοβία στο πάρκο Lazienki
Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας

Το μουσείο στεγάζει μια θαυμάσια συλλογή με περισσότερα από 830.000 εκθέματα από όλες τις περιόδους, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αριστουργήματα της πολωνικής και παγκόσμιας τέχνης παρουσιάζονται σε θεματικές αίθουσες.

Στην Πινακοθήκη Παλαιάς Τέχνης, θα μεταφερθείτε σε μια εποχή όπου η ζωγραφική και η γλυπτική λειτουργούσαν ισότιμα με τη χειροτεχνία. Δίπλα στους πίνακες ζωγραφικής και τα γλυπτά, θα δείτε όμορφα διακοσμημένα έπιπλα, υφάσματα και πιάτα, ακόμη και το παλτό και τα διακριτικά στέψης του βασιλιά Αύγουστου Γ’. Αντίστοιχα, στην Πινακοθήκη του 19ου αιώνα μπορείτε να δείτε ένα κορυφαίο έργο, που είναι η μάχη του Grunwald. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολωνικό πίνακα και ο καμβάς του καλύπτει σχεδόν 40m2.

Τέλος, μπορείτε να δείτε αυθεντικούς βωμούς του 15ου αιώνα από διάφορες περιοχές της Πολωνίας, γοτθικά γλυπτά και πίνακες για ιδιωτικούς οίκους προσευχής.

Ανάκτορο Palacu Wilanow

Το παλάτι απέφυγε τη μοίρα της πόλης της Βαρσοβίας και επέζησε από τον πόλεμο σχεδόν ανέπαφο, αν και οι συλλογές του λεηλατήθηκαν σοβαρά. Aνακαινίστηκε σχολαστικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ανοίγοντας ξανά τις πόρτες του στο κοινό το 1962.

Το Παλάτι και οι Κήποι του Wilanów βρίσκονται περίπου 10χλμ. νότια του κέντρου της πόλης και είναi προσβάσιμo με λεωφορείο ή ταξί. Το σύστημα του μετρό της πόλης οδηγεί σε μια στάση που ονομάζεται “Wilanowska”, αλλά αυτή απέχει περίπου 5χλμ. από το παλάτι και θα χρειαστεί να πάρετε λεωφορείο έξω από το σταθμό. Όλα τα λεωφορεία σταματούν ακριβώς έξω από τις πύλες του παλατιού στη στάση “Wilanów”.

Κάθε χρόνο, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι κήποι γύρω από το παλάτι Wilanów μετατρέπονται σε μια πολύχρωμη και εορταστική «χώρα των φώτων», καθώς κυριολεκτικά χιλιάδες μικροσκοπικά φώτα LED διαγράφουν το μπαρόκ περίγραμμα των γλυπτών, των κήπων και των φυτών. Υπάρχει επίσης μια φυσική λίμνη που βρίσκεται πίσω από το παλάτι Wilanów, όπου μπορείτε να νοικιάσετε γόνδολες για χαλαρές βόλτες πάνω σε αύτη από τον Μάιο έως το τέλος Αυγούστου.

Εισιτήρια και τιμές μπορείτε να δείτε εδώ.

Το παλάτι Wilanow στην Βαρσοβία
Ποταμός Βιστούλας

Κανένας άλλος ποταμός στην Ευρώπη δεν είναι σαν τον Βιστούλα που διασχίζει τη Βαρσοβία. Οι φυσικές όχθες του, που κατοικούνται από άγρια πτηνά, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις λεωφόρους της πόλης. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού η καρδιά της πόλης χτυπάει εκεί. Τα μοντέρνα μπαρ και κλαμπ, τα γοητευτικά μπιστρό και οι υπαίθριες εκδηλώσεις προσελκύουν τόσο τους κατοίκους της πόλης, όσο και τους τουρίστες, ενώ οι αμμώδεις παραλίες είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε. Μια ενδιαφέρον επιλογή είναι η κρουαζιέρα στο ποτάμι για να δείτε την θέα της πόλης από το νερό.

Ο περίπατος σας μπορεί να πραγματοποιηθεί με ηρεμία τόσο για οικογένειες με παιδιά, όσο και για άτομα με αναπηρία μιας και έχουν φροντίσει να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές. Μπορείτε να σταματήσετε για να ξεκουραστείτε σε ένα από τα πέτρινα γλυπτά με τη μορφή ψαριών και άλλων πλασμάτων του νερού.

Ο ποταμός Βιστούλας
Το Ανάκτορο του Πολιτισμού και της Επιστήμης

Ένα από τα υψηλότερα και πιο γνωστά κτίρια στην Βαρσοβία. Είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο της πρωτεύουσας. Εγκαινιάστηκε το 1955 με πρωτοβουλία του Στάλιν ως “δώρο του σοβιετικού λαού για τους Πολωνούς”. Χτισμένο από Ρώσους εργάτες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρήθηκε σύμβολο της σοσιαλιστικής εξουσίας και το καμάρι της Λαϊκής Πολωνίας. Από την αρχή της λειτουργίας του, οι μνημειώδεις εσωτερικοί χώροι του φιλοξένησαν πολυάριθμες συναυλίες, εκθέσεις, πανηγύρια και θεάματα.

Σήμερα, το παλάτι φιλοξενεί θέατρα, κινηματογράφο, μουσεία, μοντέρνες παμπ και το κεντρικό γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Βαρσοβίας. Μπορείτε να ανεβείτε στο παρατηρητήριο στον 30ό όροφο του κτιρίου και να δείτε το όμορφο πανόραμα της πόλης από ύψος 114 μέτρων. Στο πάνω όροφο ακόμη μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε διάφορα σχετικά σουβενίρ.

Μπορείτε ακόμη να δείτε τα ρεαλιστικά γλυπτά που είναι τοποθετημένα στις κόγχες της πρόσοψης του παλατιού. Το καθένα συμβολίζει έναν διαφορετικό τομέα της επιστήμης, της τέχνης, της τεχνολογίας ή του πολιτισμού, για παράδειγμα έναν νεαρό άνδρα με ένα βιβλίο κλασικής λογοτεχνίας, ένα μέλος του κομμουνιστικού κινήματος, έναν τοξότη και μια γυναίκα από την Κεντρική Ασία. Σε ευθεία γραμμή από την κύρια είσοδο, θα βρείτε μια πέτρινη τιμητική εξέδρα, από την οποία οι πρώτοι γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος χαιρέτησαν όσους παρέλασαν στην παρέλαση της Πρωτομαγιάς.

Το καλοκαίρι, ο χώρος γύρω από το παλάτι φιλοξενεί πολυάριθμες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Το χειμώνα, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους λάτρεις του πατινάζ χάρη στο δωρεάν παγοδρόμιο. Τη νύχτα, το κτίριο φωτίζεται όμορφα και πρόσθετες διακοσμήσεις φωτίζουν ειδικές περιστάσεις.

Το ανάκτορο πολιτισμού και επιστήμης στην Βαρσοβία
Νέα Πόλη (Nowe Miasto)

Η νέα πόλη, Nowe Miasto, παλιότερα γνωστή ως Νέα Βαρσοβία, ήταν ανεξάρτητη πόλη μέχρι τον 17ο αιώνα. Η νέα και η παλιά πόλη χωρίζονται από το barbican, το παλιό μεσαιωνικό τείχος που περιβάλλει την πόλη. Αφού το διασχίσετε μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος της οδού Freta μέχρι την Rynek Nowego Miasta, την πλατεία της Νέας Πόλης, όπου μπορείτε να δείτε το άγαλμα της Marie Curie. Αυτή η περιοχή είναι ευρέως γνωστή ως η πόλη των εκκλησιών, επειδή είναι γεμάτη από αυτές. Οι πιο γνωστές είναι η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, του Σταυρού και η εκκλησία του Saint Jacek’s.

Srodmiescie

Το απόλυτο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους σύγχρονους ουρανοξύστες, ονομάζεται μερικές φορές Centrum. Μοντέρνα κτίρια που φιλοξενούν διεθνείς εταιρείες, ξενοδοχεία 5 αστέρων, λαμπερά εμπορικά κέντρα στέκονται δίπλα σε φθαρμένους γκρίζους ουρανοξύστες που χτίστηκαν υπό το σοβιετικό κομμουνιστικό καθεστώς. Στην περιοχή υπάρχουν μερικές μεγάλες και πολυσύχναστες λεωφόροι, η Marszalkowska είναι ίσως η πιο πολυσύχναστη από αυτές. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ένα από τα παλιότερα δημόσια πάρκα της πόλης, το Ogród Saski (Σαξονικός κήπος), το οποίο χτίστηκε το έτος 1772 και ήταν το πρώτο πάρκο στον κόσμο που άνοιξε τις πόρτες του για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Επιστημονικό κέντρο Copernicus

Ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της επιστήμης. Μπορείτε να ανακαλύψετε τα μυστικά της φύσης, να κάνετε πειράματα μόνοι σας και να διασκεδάσετε. Θα ανακαλύψετε πόσα μπορεί να κάνει το σώμα σας, την ευαισθησία του στο φως, την αντίληψη των χρωμάτων και  διάφορες άλλες ψευδαισθήσεις. Εκατοντάδες εκθέματα θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τα φαινόμενα που σχετίζονται με τα κύματα και τα ρεύματα.

Στην έκθεση «Το μέλλον είναι σήμερα – Ψηφιακός εγκέφαλος;» θα δείτε διάφορες καινοτομίες, αν μπορείτε να εμπιστεύεστε τις μηχανές, να αγαπήσετε ένα ρομπότ, πώς αυτό “σκέφτεται” και άλλες πληροφορίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα ανθρωποειδή που θα δείτε είναι σε θέση όχι μόνο να μιλούν και να χειρονομούν, αλλά και να εκφράζουν συναισθήματα.

Στα εκθέματα της υψηλής τάσης θα παρακολουθήσετε μια ασυνήθιστη παράσταση με πρωταγωνιστές τις ηλεκτρικές εκκενώσεις και μπορείτε να δοκιμάσετε να ηλεκτριστείτε με ασφάλεια έως και 20.000 βολτ. Αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, επισκεφθείτε το Thinkatorium. Εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα υλικά, μπορείτε να κατασκευάσετε μια γέφυρα ή ένα ιπτάμενο όχημα. Τέλος, υπάρχει Πλανητάριο στο οποίο μπορείτε να δείτε διάφορες θεματικές παραστάσεις.

Τον πλήρη ταξιδιωτικό μας οδηγό για την Πολωνία μπορείτε να τον βρείτε εδώ.

Καλύτερα μέρη για φαγητό στην Βαρσοβία

Koszyki Hall

Tο γαστρονομικό κέντρο της Βαρσοβίας. Η αγορά Koszyki Market χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά από το 2016 αναγεννήθηκε με ένα νέο γαστρονομικό concept. Θα βρείτε πολλές παμπ και εστιατόρια όλων των ειδών που θα σας επιτρέψουν να επιλέξετε την κουζίνα που σας αρέσει περισσότερο και να την απολαύσετε στα τραπέζια που βρίσκονται στο κέντρο της αγοράς.

Dock 19

Για φαγητό στις όχθες του Βιστούλα. Ένας χώρος με ζεστή βιομηχανική διακόσμηση, αλλά και μια ευχάριστη βεράντα. Με διάφορες επιλογές φαγητού, καλοψηνένο κρέας και φιλική εξυπηρέτηση. Το εστιατόριο φημίζεται επίσης για τα κοκτέιλ του.

Bistro Biobazar

Στην περιοχή Wola, θα βρείτε το εργοστάσιο Norblin. Είναι ένα πρώην εργοστάσιο αργύρου που έχει μετατραπεί σε μια αγορά όπου μπορείτε να βρείτε πολλά ποιοτικά προϊόντα, όπως τυριά, delicatessen, γλυκά και άλλα. Οι κύριοι πελάτες δεν είναι τουρίστες, αλλά ντόπιοι που πάνε εκεί για να κάνουν τα ψώνια τους.

Στη μέση αυτής της αγοράς σας υποδέχεται το Bistro Biobazar σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου θα σας σερβίρουν εποχιακά πιάτα που παρασκευάζονται από τοπικά προϊόντα. Ένα ιδανικό μέρος για να ξεφύγετε από τα περπατημένα τουριστικά μαγαζιά και να γευματίσετε ανάμεσα στους κατοίκους της Βαρσοβίας.

Ale Wino

Πρέπει να ψάξετε λίγο παραπάνω για αυτή τη διεύθυνση, αλλά αξίζει και με το παραπάνω. Το μαγαζί έχει φοβερή ατμόσφαιρα. Τα πιάτα είναι εξαιρετικά διακοσμημένα, οι  γεύσεις ιδιαίτερες, σε συνδυασμό με εξαιρετικά κρασιά μεγάλης ποικιλίας και όλα τα παραπάνω, πλαισιωμένα  απο φιλικό σέρβις. Οι τιμές είναι λίγο πιο ανεβασμένες συγκρτικά με άλλα μαγαζιά, αλλά αξίζει τον κόπο. Καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση πριν το επισκεφθείτε.

Soul Kitchen

Στην καρδιά της πόλης, το Soul Kitchen σας επανασυστήνει με πιο μοντέρνες πινιλιές, τα τυπικά πολωνικά πιάτα, όπως τα pierogis (ραβιόλια) ή τις σούπες, καθώς και τα άλλα πιάτα όπως το ριζότο, η πάπια κτλ. Ορισμένα πιάτα μαγειρεύονται ή/και προετοιμάζονται μπροστά σας, ώστε να μπορείτε να θαυμάσετε το ταλέντο των μαγείρων του χώρου. Επειδή είναι γκουρμέ τα πιάτα, το κόστος είναι λίγο αυξημένο, αλλά οι τιμές ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό που τρωτε, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα!

Πότε να πάτε

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Βαρσοβία είναι από τέλη Μαΐου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Αν και οι μήνες αυτοί αποτελούν την περίοδο αιχμής της Βαρσοβίας, οι ευχάριστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού και οι άφθονες εποχιακές δραστηριότητες αντισταθμίζουν την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου πλήθους στα αξιοθέατα. Θα κινηθείτε με άνεση, χωρίς βροχές να σας χαλάνε τα σχέδια και σίγουρα θα πετύχετε περισσότερα φεστιβάλ.

Για budget ταξίδια, μειωμένες τιμές για δωμάτια και πτήσεις θα βρείτε από τον Δεκέμβριο έως και τον Φλεβάρη. Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών αρκετοί αποφεύγουν να ταξιδέψουν αυτή την περίοδο.

Από τον Μάρτιο έως τις αρχές Μαΐου και από τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Νοέμβριο (η ανοιξιάτικη και η φθινοπωρινή περίοδος της πόλης) είναι επίσης καλές εποχές για να επισκεφθείτε την πόλη.

Χρήσιμα Sites & Apps

Τα τελευταία χρόνια που ταξιδεύουμε έχουμε ξεχωρίσει κάποιες εφαρμογές, που χρησιμοποιούμε πριν από κάθε ταξίδι μας ή και κατά την διάρκεια αυτού. Τις έχουμε επιλέξει έναντι άλλων, για την εγκυρότητα τους, την ευκολία χρήσης και την ποικιλία σε επιλογές που έχουν. Αναφέρουμε παρακάτω αναλυτικά ποιες είναι αυτές μαζί με τα χαρακτηριστικά τους.

Booking.com 

Πληθώρα επιλογών από καταλύματα για διαμονή ανά τον κόσμο. Βαθμίδες ταξιδιώτη ανάλογα με τις κρατήσεις που έχετε κάνει, μοναδικές εκπτώσεις, προσφορές και Promo Codes για εσάς και τους φίλους σας. Ξεκινήστε τις κρατήσεις και ανακαλύψτε όλες τις δυνατότητες. Δείτε διαθεσιμότητα και τιμές για διαμονή στην Βαρσοβία εδώ.

Welcome Pickups

Μία από τις καλύτερες, πιο αξιόπιστες και πιο βολικές εταιρείες ταξί 5 αστέρων για τη μεταφορά σας από το αεροδρόμιο με βάση τις αξιολογήσεις των χρηστών σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Google, το Tripadvisor και το Trustpilot. Η Welcome Pickups προσφέρει εξαιρετική εμπειρία και ασφάλεια στους ταξιδιώτες της. Τοπικοί αγγλόφωνοι οδηγοί, σταθερή, προπληρωμένη αμοιβή, παρακολούθηση πτήσεων για καθυστερήσεις, υποστήριξη πελατών 24/7 + δωρεάν ακύρωση. Δείτε τις επιλογές σας εδώ.

Air Bnb 

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες ανά τον κόσμο οι επιλογές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδανικό για low budget ευκαιρίες ακόμη και σε ακριβούς προορισμούς. Επιπλέον επειδή φιλοξενεί στον ιστότοπο του σπίτια ή βίλες κατοίκων σε κάνει να νιώθεις πιο οικεία με τον εκάστοτε προορισμό.

Hotels.com 

Η Hotels.com είναι κορυφαίος πάροχος ξενοδοχειακών καταλυμάτων παγκοσμίως, προσφέροντας υπηρεσίες κρατήσεων μέσω του δικού της δικτύου τοπικών ιστότοπων. Μόλις φτάσετε τις 10 διανυκτερεύσεις, θα έχετε μια δωρεάν διανυκτέρευση την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε κατά το checkout. Ωστόσο, μπορείτε να κερδίσετε πολλαπλές δωρεάν διανυκτερεύσεις συνεχίζοντας να κάνετε κρατήσεις με την Hotels.com. Η πλατφόρμα παρέχει στους ταξιδιώτες μία από τις ευρύτερες επιλογές καταλυμάτων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων τόσο ανεξάρτητων όσο και μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές σε καταλύματα εδώ.

Trip Advisor 

Το Tripadvisor, βοηθάει εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε μήνα να κάνουν το κάθε τους ταξίδι μοναδικό και αξέχαστο. Οι ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν τον ιστότοπο και την εφαρμογή του Tripadvisor για να περιηγηθούν σε χιλιάδες κριτικές και γνώμες για ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπειρίες, αεροπορικές εταιρείες και κρουαζιέρες. Είτε σχεδιάζουν ένα ταξίδι, είτε βρίσκονται ήδη σε αυτό, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στο Tripadvisor για να συγκρίνουν χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία, πτήσεις και κρουαζιέρες, να κάνουν κράτηση σε δημοφιλείς περιηγήσεις και αξιοθέατα, καθώς επίσης και να κρατήσουν τραπέζια σε εξαιρετικά εστιατόρια. Περισσότερες πληροφορίες για διαθεσιμότητες, τιμές και κρατήσεις δείτε εδώ.

Omio.com 

Ότι χρειάζεστε είναι ένα κλικ μακριά. Βρείτε τις καλύτερες προσφορές από γνωστές εταιρείες ανά χώρα, για δρομολόγια τρένων, λεωφορείων, αεροπλάνων και πλοίων. Μεταφερθείτε σε χιλιάδες προορισμούς, σε πόλεις και χώρες στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Την χρησιμοποιούμε συχνά όταν ήδη βρισκόμαστε στο εξωτερικό και θέλουμε να επισκεφτούμε κάποια γειτονική χώρα ή πόλη. Βρείτε τα δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν εδώ.

Skyscanner

Το πρώτο μέρος που κάθε ταξιδιώτης συμβουλεύεται πριν από κάθε ταξίδι του. Άμεση και γρήγορη σύγκριση τιμών από αεροπορικές ανά τον κόσμο. Λατρεύουμε το φίλτρο “προς οποιοδήποτε προορισμό” που μας παραθέτει σε αύξουσα σειρά τους πιο οικονομικούς προορισμούς για τις ημερομηνίες που έχουμε θέσει. Η καλύτερη λύση για οργάνωση και booking ταξιδιού την τελευταία στιγμή. Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για την Βαρσοβία, ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρείτε εδώ.

GetYourGuide 

Ένα site για όσους λατρεύουν τις δραστηριότητες και τις εξορμήσεις ή ακόμη και τις επισκέψεις σε μουσεία. Όλες οι διαθέσιμες δραστηριότητες ανά τον κόσμο μαζεμένες σε ένα μέρος ανά ημέρα και ώρα. Προσοχή στις αξιολογήσεις προς αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων, είτε με τις παροχές, είτε με την διεξαγωγή της εκάστοτε δραστηριότητας. Το έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε Αφρική, Αμερική, Ευρώπη και Ασία χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε όλες τις διαθέσιμες δραστηριότητες για την Βαρσοβία εδώ.

Discover Cars 

Για ενοικίαση αυτοκινήτου στις χαμηλότερες τιμές. Με παροχή υπηρεσιών σε περισσότερες από 150 χώρες, με πολλές προσφορές και συνεχόμενη υποστήριξη σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Βρείτε την καλύτερη rent a car επιλογή για εσάς εδώ.

Hotel Tonight

Εδώ θα βρείτε εκπληκτικές εκπτώσεις τελευταίας στιγμής σε άδεια δωμάτια που έχουν ξεμείνει ελεύθερα στα ξενοδοχεία. Είναι απίστευτα εύκολο στη χρήση και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να κάνετε κράτηση. Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ανά πόλη ή αξιοθέατο ή από το χάρτη. Στην συνέχεια μπορείτε να κάνετε έλεγχο σε κριτικές και  φωτογραφίες άλλων ταξιδιωτών για να είστε σίγουροι για την φερεγγυότητα του δωματίου. Διαθέτει επίσης 24/7 εξυπηρέτηση πελατών. Εάν έχετε κολλήσει σε ένα μέρος και χρειάζεστε ένα δωμάτιο τελευταία στιγμή αυτή είναι η τέλεια εφαρμογή για εσάς.

City Maps 2Go

Χάρτες εκτός σύνδεσης για ταξίδια, πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία και άλλα. Ένα απαραίτητο app για κάθε εξόρμηση, δραστηριότητα ή ακόμη και απλή περιήγηση στο εξωτερικό. Μπορείτε να κατεβάσετε μόνο έναν χάρτη πόλης ανά χώρα, ενώ παλιά υπήρχε η δυνατότητα και για δεύτερο. Για επιπρόσθετο χάρτη θα χρειαστεί να πληρώσετε. Εναλλακτικά, αυτό που κάνουμε εμείς είναι μόλις τελειώσετε με τον χάρτη της πόλης που θέλετε τον σβήνετε και κατεβάζετε εκ νέου άλλο.

Μπορείτε να μαρκάρετε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος πάνω στο χάρτη της πόλης που θα επισκεφθείτε. Είτε αξιοθέατα, είτε μαγαζιά και να δείτε πόσο απέχετε και πως θα κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως δεν χρειάζεστε σύνδεση στο διαδίκτυο, αν και κάποιες φορές μπορεί να φάει τα κολλήματα του. Ωστόσο είναι αρκετά αξιόπιστη και χρήσιμη εφαρμογή.

EXTRA TIP: Όταν μαρκάρετε τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος πριν το ταξίδι σας, μπορείτε περίπου να δείτε και σε ποια περιοχή θα χρειαστεί να κλείσετε δωμάτιο. Για να είστε όσο το δυνατό πιο κοντά σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

iVisa.com

Μπορείτε να συμπληρώσετε την χώρα καταγωγή σας, αλλά και τον προορισμό σας και άμεσα να δείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα προς έκδοση. Δυνατότητα αίτησης για ηλεκτρονική βίζα, για παραλαβή βίζας κατά την άφιξη στο αεροδρόμιo και για πιθανά έγγραφα υγείας. Για κάποιες χώρες υπάρχει και η δυνατότητα για ανανέωση διαβατηρίου. Όλα τα παραπάνω, χωρίς να χάσετε χρόνο στις πρεσβείες, από την ευκολία του υπολογιστή σας. Κάντε την αίτηση σας εδώ.

IMG Insurance

Με ποικιλία επιλογών στις ταξιδιωτικές ασφάλειες και όχι μόνο, η IMG μπορεί να σας εξυπηρετήσει για όποια ανάγκη έχετε. Η προσέγγιση πλήρους παροχής διεθνών προϊόντων ιατρικής ασφάλισης, περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, όσων εργάζονται ή ζουν διεθνώς για σύντομες ή παρατεταμένες περιόδους, όσων ταξιδεύουν συχνά μεταξύ χωρών και όσων έχουν πολλαπλές χώρες διαμονής. Εκτός από την παροχή προϊόντων και παροχών παγκόσμιας κλάσης, η ομάδα τους απαρτίζεται από διεθνείς, πολύγλωσσους και άρτια εκπαιδευμένους υπαλλήλους, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κάθε πελάτη με τις υπηρεσίες που επιθυμεί. Δείτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει εδώ.

SafetyWing

Ταξιδιωτική ασφάλεια σχεδιασμένη για digital nomads, remote workers και άτομα που ταξιδεύουν συχνά. Σε αντίθεση με άλλες διεθνείς ταξιδιωτικές ασφάλειες, διαθέτει παγκόσμια κάλυψη με μηνιαία χρέωση. Η εταιρεία προσφέρει ορισμένα πακέτα ασφάλισης, όπως το nomads insurance, remote health κτλ. Βρείτε ποιο πακέτο σας ταιριάζει καλύτερα εδώ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2020-2022 - All rights reserved | Created with by Crazy Lemon